Hond opgeroepen om te getuigen in moordzaak

In Frankrijk is een hond als getuige opgeroepen in een moordzaak.   De Dalmatiër behoorde toe aan  een weduwe die in 2005 in  verdachte omstandigheden overleed.  De hond  zou twee mannen  herkend hebben als moorderaars van zijn baasje.

Dat is een primeur in Frankrijk, want nooit eerder werd een hond opgeroepen als een mogelijke getuige in een assisenzaak.

De twee verdachten zijn deze week voor de rechtbank van  Hautsde-Seine bij Nanterre verschenen. Ze worden beschuldigd van moord vermomd als zelfmoord, op een rijke weduwe. De 57-jarige Dominique Aubry,  weduwe van een beroemde kunsthandelaar, werd gevonden in haar  luxueuze woonboot Neuilly op 30 november 2005.

De rechter besloot de hond van de overleden weduwe als getuige op te roepen. Een veterinaire deskundige bij de rechtbank, interpreteerde de reacties van het dier bij het zien van de twee verdachten. De hond zou formeel de mannen herkend hebben als de moordenaars.

Volgens de deskundige kan men aan fysieke signalen zoals de positie van de oren en het uiterlijk van de hond zien of hij iemand herkent en welke gevoelens hij bij die persoon heeft. De hond herkende dus de heren die zijn baasje hadden gekwetst. Eric DupondMoretti, advocaat van de beklaagden zei aan France3 dat het verhaal van de hond een grap moet zijn en niet serieus genomen kan worden.

Over drie weken wordt er een uitspraak verwacht.