Doe-het-zelver bouwt kernfusiereactor in zijn kelder

Hij is een kettingroker en een wapenliefhebber en hij lijkt op een dakloze, maar eigenlijk is Doug Coulter uit Virginia een genie. De doe-het-zelver bouwde een kernfusiereactor in zijn eigen kelder.

Kernfusie produceert energie door het fuseren van atomen, in plaats van ze te splitsen. Het is al jaren een droom van natuurkundigen en fans van schone energie. Maar terwijl er onlangs belangrijke stappen zijn gemaakt op het vlak van kernfusie, staat de wetenschap veraf van een full-time reactor die meer energie produceert dan dat hij kost.

Doug beweert dat zijn zelfgemaakte fusiereactor het potentieel heeft om de heilige graal van energie te worden. Hij hoopt op een dag voorbij de drempel waarbij de reactor meer energie dan het nodig heeft om te draaien, te geraken. Het is zeker eerlijk om sceptisch te staan tegenover de vorderingen en ideologie van Coulter, maar hij is niet de enige die het probeert. Degene die een werkende kernfusiereactor kan maken, heeft immers een product in handen dat triljoenen waard is.

Coulter gaf zijn kantoorbaan op en stortte zich volledig op zijn project. Hij doet het alleen niet voor het geld, want hij deelt al zijn doe-het-zelf ideeën op internet. Uiteindelijk gaat het Doug om het creëren van een reactor die de gehele planeet kan voorzien van energie op een gemakkelijke manier zonder nucleair afval.