Alles wat u moet weten over Gravity

door
Roald
Leestijd 3 min.

Gravity is één van de genomineerde films voor de Oscars. Gravity is een science-fiction drama van Alfonso Cuarón met Sandra Bullock en George Clooney in de hoofdrol in samenwerking met Warner Bros. Ryan Stone (Bullock), een briljant medisch ingenieur, wordt opgetrommeld om de Hubble telescoop te repareren. Zij krijgt hulp van Matt Kowalski (Clooney), een eigenzinnige veteraan astronaut. De missie loopt mis, hun shuttle wordt vernield en Stone en Kowalski zweven rond in de ruimte op zoek naar een ruimtestation dat hulp kan bieden.

Gravity kreeg een score van 8,2/10 op imdb en bracht wereldwijd 700 miljoen dollar op. De Oscarnominatie voor Gravity is terecht. U krijgt gedurende anderhalf uur een visueel spectakel voorgeschoteld waarin u uzelf afvraagt hoe het mogelijk was om dat te filmen. De verbeten strijd om te overleven en de verbluffende special effects zorgen ervoor dat u zich geen seconde zal vervelen. En dan is er nog de kalme, berekende en bij vlagen hilarische Clooney die voor een vrolijke noot tussen al de ellende zorgt.

De film is een combinatie van een goed verhaal en verbazingwekkende technologie. Wereldwijd werd de film met gejuich onthaald en verpulverde hij het ene Box Office record na het andere. Toch kwam er ook kritiek op de film. Neil DeGrasse Tyson tweette zijn kritiek op de film en beschreef enkele fouten. Toch heeft de film volgens de astrofysicus ook heel wat zaken juist. Wij zetten de kritiek en de lof even op een rijtje:

(Waarschuwing: het volgende lijstje bevat spoilers. Lees dit alleen als u de film gezien heeft.)

De Hubble telescoop, het ISS en het Chinese Tiangong-1 liggen dicht genoeg bij elkaar om tussen te kunnen reizen.

NIET WAAR

Ze liggen zo ver uit elkaar dat het moeilijk is om de afstand in te schatten. Bovendien liggen de drie ruimtestations op een verschillende hoogte en cirkelen ze in een verschillende baan rond de aarde. De dichtst mogelijke afstand waarin twee van de stations mogelijk kunnen komen, is de afstand tussen Hollywood en Mexico.

U kan naar een object reiken en er naar toe drijven zoals Bullock en Clooney de hele film doen.

NIET WAAR

Neem de Hubble telescoop die rond de aarde cirkelt. De middelpuntzoekende kracht en de zwaartekracht maken dat mogelijk. De zwaartekracht trekt de telescoop richting de aarde en de middelpuntzoekende kracht zorgt ervoor dat de telescoop in een baan rond de aarde blijft cirkelen. Als je dus dichter naar de aarde beweegt, wordt de middelpuntzoekende kracht ook sterker waardoor de snelheid waarmee je in een baan rond de aarde cirkelt, toeneemt. Dat principe maakt het dus onmogelijk om te reizen tussen twee objecten omdat de snelheid constant wijzigt en daarmee  ook de hoogte.

Clooney moest loslaten om Bullock te redden.

WAAR

Dit is een onderwerp waar nog jaren over zal gedebatteerd worden. Tyson zegt dat Clooney in essentie gewichtsloos was en dat Bullock hem dus gemakkelijk naar zich toe had kunnen trekken. Grazier en Frost, twee NASA ingenieurs, zijn het niet eens met Tyson. Volgens hen had Clooney een bepaalde snelheid en dus een zekere hoeveelheid kinetische energie die hem weg deed zweven van Bullock en het ISS. Bullock werd tegengehouden door een elastisch touw aan haar voet. Dat touw zou nooit de kinetische energie van Bullock én Clooney overleven dus moest Clooney wel lossen. Welke theorie echt waar is, zullen we wellicht nooit weten.

Bullock kon rondvliegen op een brandblusapparaat.

WAAR

Het is mogelijk om rond te vliegen op een brandblusapparaat in de ruimte. De kracht van het apparaat zal de persoon doen bewegen. Het enige dat niet helemaal waar is, is dat de richting waarin Bullock wil vliegen ook daadwerkelijk zo accuraat bepaald kan worden.

Een satelliet die vernietigd wordt, kan een wolk van ruimtepuin veroorzaken.

WAAR

Het zou niet zo snel gebeuren als in de film, maar het kan wel degelijk. In feite heeft dit fenomeen al eens plaatsgevonden in 2007. Toen vernietigde China een satelliet waardoor er een wolk van ruimtepuin rond de aarde cirkelde. Het zou tot op de dag van vandaag nog altijd voor rampzalige taferelen kunnen zorgen bij shuttles die op de hoogte van de wolk rondvliegen.

Wat wel een foutje was in Gravity, is dat zo'n wolk van ruimtepuin zo snel zou rondvliegen dat het puin niet zichtbaar is. In de film zouden er dus uit het niets zwarte gaten moeten verschijnen in de apparatuur van de astronauten als ze geraakt worden door het puin.

Ruimtepuin van een laagvliegende satelliet kan de communicatiesatellieten vernietigen.

(gedeeltelijk) NIET WAAR

Het ruimtepuin vernietigt de Hubble en de communicatiesatellieten die NASA gebruikt om te communiceren met Bullock en Clooney. Het probleem is dat die satellieten ongeveer honderd keer hoger rondcirkelen dan de Hubble waardoor het onmogelijk is dat dezelfde wolk van ruimtepuin allebei vernielt. Grazier en Frost zeggen dat het wel kan, want in de film is sprake van puin van een Russische satelliet die op een andere hoogte en breedte werkt.

Ruimtestations vallen uit hun baan rond de aarde.

WAAR

Er is een derde kracht werkzaam op objecten in de ruimte. Atmosferische wrijving zorgt er voor dat een ruimtestation na verloop van tijd dichter en dichter rond de aarde zal cirkelen, waardoor het uiteindelijk uit de baan rond de aarde zal vallen.

Lichamen bevriezen onmiddelijk als ze blootgesteld worden aan de ruimte.

NIET WAAR

De ruimte is een vacuüm. Dat wil zeggen dat er niets is, ook geen temperatuur of lucht. Een menselijk lichaam dat wordt blootgesteld aan de ruimte zou alle warmte verliezen, maar zou niet onmiddelijk bevriezen zoals gebeurde met de lichamen in Gravity. Je zou het bewustzijn na enkele seconden verliezen en de lucht zou uit je longen geperst worden en omdat er geen lucht is in de ruimte, zou je niet opnieuw kunnen inademen waardoor je stikt.

Tranen drijven van je gezicht af in de ruimte.

NIET WAAR

Het is fout, maar de makers van Gravity wisten dat want een Canadees astronaut demonsteerde het in een video van april vorig jaar. Voor het verhaal en de sympboliek kozen de makers ervoor om de werkelijkheid een klein beetje aan te passen. Volgens ons trouwens heel geslaagd, want dat eenzame ronddrijvende bolletje water drukt zoveel meer uit dan tranen die op het gezicht vastgeplakt zitten.

Een week in de ruimte kan je spierweefsel beschadigen.

WAAR

Op het einde van de film zien we Bullock met moeite weer op de aarde rondlopen. Dit is waar. In de ruimte neemt je spierweefsel drastisch  af, zelfs al na drie dagen. Daarom trainen astronauten meer dan twee en half uur per dag. Het probleem in Gravity is dat Bullock zichzelf eerst moet redden uit de ruimtecapsule op dramatische wijze, waarbij ze duidelijk de kracht in haar benen gebruikt. Eenmaal veilig op het strand vertoont Bullock moeite om op te staan. We noemen uitputting de oorzaak.

Gravity is een visueel meesterwerk vol verborgen symboliek met een aangrijpend verhaal over overleven als er eigenlijk niets over is om voor te leven. Wat ons betreft is Gravity, ondanks zijn kleine foutjes, een film die u gezien moet hebben en is hij met recht en rede genomineerd voor de Oscars.

En als afsluiter geven we u nog de nieuwe split van Jean-Claude Van Damme in de Gravity-setting: