NASA ontdekt 715 nieuwe planeten

Ruimtetelescoop Kepler heeft 715 nieuwe planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt.  Vier van de planeten lijken op de aarde. Ze staan op ongeveer dezelfde afstand van hun ster als de aarde van de zon en ze zijn ongeveer even groot als onze blauwe planeet.

De laatste aankondiging brengt het aantal bekende planeten tot bijna 1700. Er is niet veel bekend over de samenstelling van deze verre planeten en of ze echt voldoen aan de voorwaarden die de planeten leefbaar maken, zoals een rotsachtige ondergrond, water en een goede afstand van hun ster zodat het niet te warm of te koud is.

“Het merendeel van de nieuwe ontdekkingen zijn in planeetsystemen die veel weg hebben van ons zonnestelsel. 95 procent heeft een grootte tussen die van de aarde en Neptunus,” aldus de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. “De meeste staan ook zeer dicht bij hun sterren.”

Het Kepler-team blijft verbazen en prikkelen ons met de resultaten in hun jacht op planeten“, zegt John Grunsfeld, associate administrator voor NASA’s Science Mission directoraat.

De laatste ontdekingen zullen gepubliceerd worden op 10 maart in The Astrophysical Journal.