Tetris voorkomt eetbuien

Tetris spelen om eetbuien te voorkomen. Dat is de idee achter de nieuwe studie in Journal Appetite. Uit de studie bleek dat het spelen van Tetris kan helpen om eetbuien te voorkomen. Tetris zou ervoor zorgen dat het brein stopt met het aanmaken van beelden die het verlangen naar eten versterken.

“Eetbuien duren maar enkele minuten en tijdens die minuten stelt de persoon dat waar hij zin in heeft, visueel voor en fantaseren ze over de beloning die hij krijgt als hij eenmaal heeft toegegeven”, legt Jackie Andrade, een professor van Plymouth University, uit. “Meestal kan de persoon niet weerstaan aan die beelden en geeft hij toe. Maar door Tetris te spelen, voorkom je dat je hersenen die verleidelijke beelden creëren en daarmee verdwijnt de eetbui.”

Tijdens de studie moesten de deelnemers hun eetbuien gedetailleerd uitleggen en zeggen hoe sterk ze waren. Daarna werden ze in twee groepen verdeeld. Eén groep speelde Tetris, de andere kreeg alleen het beginscherm te zien zonder echt te spelen. Na drie minuten moesten de deelnemers opnieuw hun verlangen naar een bepaald gerecht waarderen. Zij die Tetris hadden gespeeld, beweerden dat hun eetbui aan kracht had afgenomen met 24%.

Tetris blijkt trouwens niet alleen een uitstekend hulpmiddel te zijn om te weerstaan aan eetbuien. Het spel kan ook helpen bij het genezen van een lui oog bij volwassenen en het helpt tegen flashbacks van mensen die lijden aan de post-traumatische stress stoornis.