Dit is het oudste fragment van de aarde

Zirkoon 4 is het oudste fragment ooit dat we van de aarde hebben gevonden. Het is 4,375 miljard jaar oud. Wetenschappers zeiden dat de eerdere fragmenten niet echt waren, maar nieuw onderzoek bewijst dat dit fragment wel echt is. Het belang van zirkoon 4 is dat het bewijst dat de aarde al veel eerder dan gedacht een verharde korst had. “Dit fragment bevestigt ons vermoeden dat de aarde afkoelde en bewoonbaar werd”, zei geochemicus John Valley.

John Valley, geochemicus aan de Universiteit van Wisconsin, en zijn collega’s gebruikten een nieuwe techniek genaamd atoomsonde tomografie. Dankzij deze technologie konden de wetenschappers individuele loodatomen binnen de zirkoon die gevonden werd in Jack Hills in Australië, tellen. De vorige methode was niet effectief omdat de telling niet precies genoeg kon gebeuren. Daardoor was het onmogelijk om de exacte leeftijd te bepalen.

De studie suggereert dat de aarde al over een continentale korst beschikte na amper 100 miljoen jaar nadat de planeet gevormd werd. Dat impliceert dat de temperatuur laag genoeg was voor vloeibaar water op het oppervlak. Of er toen ook al leven was op aarde, wil Valley niet bevestigen of ontkennen. “We weten niet of er al een vorm van leven was. We kunnen alleen stellen dat het wel mogelijk was, want er is niet echt een reden waarom er geen leven op onze planeet zou kunnen geweest zijn”, vertelt Valley aan Reuters.