De wetenschap achter selfies

Het woord van het jaar 2013 blijft het onderwerp van onderzoeken. We hebben het hier uiteraard over de selfie. Experts in de digitale cultuur Lev Manovich en Daniel Goddemeyer hebben het technologische zelfportret onder de loep genomen. Met hun project Selfiecity verzamelden ze één week in december selfies uit vijf wereldsteden. Uiteindelijk gebruikten ze 640 selfies uit Berlijn, Moskou, Sao Paulo, New York en Bangkok. Op die foto’s lieten ze een analyserende software los, die onder andere de glimlach, de aanwezigheid van een bril, de hoek waarin het hoofd gedraaid is,… analyseerde. Daaruit kwamen enkele interessante resultaten.

* De gemiddelde leeftijd van het onderwerp van een selfie is 23,7 jaar.

* Vrouwen nemen meer selfies dan mannen, tot ze 30 jaar oud zijn. Vanaf 30 jaar nemen meer mannen dan vrouwen selfies.

* Mensen in Sao Paulo en Bangkok lachen het meest. Selfies uit Moskou zijn eerder serieus.

* Vrouwen houden hun hoofd schuiner dan mannen. Gemiddeld draaien vrouwen hun hoofd 12,3 graden, terwijl mannen hun hoofd slechts 8,2 graden. De vrouwen van Sao Paulo houden hun hoofd het schuinst, gemiddeld 16,9 graden.

* Selfies zijn lang niet het populairste onderwerp op Instagram. Slechts 4% van de foto’s op Instagram zijn selfies. Het meest populaire onderwerp zijn foto’s van katten.