10 vreemde weetjes over Twitter die je nog niet kende

Twitter is langzaam de positie van populairste sociale netwerk aan het overnemen van Facebook en er kan heel wat achter 140 tekens schuilgaan. Daarom zetten wij even tien feitjes op Twitter op een rij.

1. Een valse tweet liet de beurs drastisch zakken

Op 23 april 2013 gebruikten hackers een account van Associated Press om een valse tweet de wereld in te sturen. Daarin stond dat er twee ontploffingen waren in het Witte Huis en dat president Obama gewond was. Die tweet bereikte bijna twee miljoen mensen en zorgde er voor dat de Dow Jones, de Amerikaanse beurs, tijdelijk daalde met 130 punten, wat gelijk staat aan 130 miljard dollar.

2. De eerste tweet

De eerste tweet kwam in 2006 van mede-oprichter Jack Dorsey. Daarin zei hij “Just setting up my twttr”. Twtter was een van de eerste namen voor Twitter. Een andere naam waar de oprichters aan dachten was Friendstalker.

3. Veroordeeld voor te twitteren

In 2009 werd de eerste persoon veroordeeld voor wat hij op Twitter plaatste. Daniel Knight Hayden uit Oklahoma dreigde op zijn Twitteraccount dat hij agent hun hoofd zou afhakken op Tea Party evenement. Een rechter besloot dat Daniel Knight Hayden acht maanden celstraf kreeg omdat hij bewust bedreigende communicatie overbracht.

4. Sommige hashtags zijn verwarrend

Toen Margaret Thatcher stierf ging de hashtag #nowthatchersdead rond op Twitter. Het probleem daarmee was dat sommige mensen dat interpreteerden als ‘now that chers dead’ in plaats van ‘now thatchers dead’ en dachten dat zangeres Cher was overleden. Een vergelijkbaar probleem was er bij de hashtag #Susanalbumparty voor de release van de cd van Susan Boyle. Sommige mensen lazen het als ‘Sus anal bum party’ in plaats van het bedoelde ‘Susan album party’.

5. Een miljard tweets

Het duurde drie jaar, twee maanden en één dag vooral er in het totaal één miljard tweets verstuurd waren. Tegenwoordig duurt het twee dagen voor dat er nog eens een miljard tweets zijn getweet.

6. Twitter kan ziektes voorspellen

De universiteit van San Diego onderzocht in 2013 ongeveer 170.000 tweets met de woorden ‘flu’ en ‘influenza’, ofwel griep. Als men die tweets vergeleek met medische data, dan bleek dat negen van de elf onderzochte steden een grote correlatie vertoonden tussen de tweets en het aantal griepgevallen. In vijf van de steden waren de tweets er voordat de officiële data er waren, dus Twitter voorspelde eigenlijk de griepepidemieën.

7. De waarde van Twitter

De marktwaarde van Twitter wordt geschat tussen 17 en 30 miljard dollar (tussen 12,5 en 22 miljard euro). Dat is opmerkelijk voor een bedrijf dat nog nooit winst maakte en in 2013 een verlies van 645 miljoen dollar (een slordige 470 miljoen euro) boekte.

8. Winst maken op Twitter

In 2011 heeft rapper 50 Cent meer dan acht miljoen dollar verdiend door Twitter. Hij adviseerde zijn volgers om te investeren in het verlieslatende H&H Importing, een bedrijf dat zijn hoofdtelefoons verkocht. 50 Cent was ook aandeelhouder bij H&H en na zijn advies op twitter schoot de prijs van het aandeel de hoogte in.

9. Twitter is razend populair in Saudi-Arabië

In Saudi-Arabië gebruiken 33% van alle internetgebruikers Twitter. Dat is het hoogste percentage wereldwijd. In de Verenigde Staten gebruiken slechts 11% van de internetgebruikers Twitter.

10. Grote beloftes

De Nederlandse pornoactrice Bobbi Eden maakte een grote belofte rond de Wereldbeker voetbal in 2010. Als Nederland de finale zou winnen, zou ze al volgers een pijpbeurt geven. Op het moment dat ze de belofte maakte had ze 5.000 volgers. Enkele uren later had ze er al meer dan 20.000. Jammer genoeg voor haar volgers verloor Nederland de finale tegen Spanje