4-jarig kind zit 16 rijen verwijderd van haar moeder op vlucht Ryanair

Sinds begin februari deelt Ryanair de stoeltjes op een vliegtuig willekeurig uit, tenzij je een toeslag betaalt van 10 of 15 euro. Door deze regeling kon de Ierse Fiona Buchanan niet naast haar vierjarige dochter zitten op het vliegtuig.

Deze week ging Fiona een ziek lid van de familie bezoeken in Londen. Daarvoor nam ze een vlucht van Ryanair tussen Derry en Birmingham. Ze bestelde de tickets zonder te beseffen dat Ryanair een nieuw beleid heeft waarbij je altijd een willekeurig zitje krijgt. Hierdoor moest haar vierjarige dochter op rij 8 zitten, terwijl Fiona een plaats kreeg op rij 24.

Toen Fiona klaagde, ontweek Ryanair de kwestie door te zeggen dat ze de toeslag maar had moeten betalen. Ondertussen kon ze haar ticket wel niet meer aanpassen. “Het is belachelijk”, zei Fiona, “ik moet toch voor mijn kind kunnen zorgen. Het systeem moet toch weten dat een vierjarig kind bij haar moeder moet zitten? Als het kind niet bij de moeder kan zitten, dan leg je een verantwoordelijkheid op aan de vreemden die naast het kind zitten. Die mensen hebben misschien wel bijbetaald voor hun zitje en krijgen dan zo’n verantwoordelijkheid opgelegd. Zoals het systeem nu is, is het onaanvaardbaar.”

Nadat het verhaal een beetje media-aandacht kreeg, besliste Ryanair dat Fiona toch naast haar kind mag zitten. Ryanair lijkt wel niet van plan om het systeem volledig aan te passen zodat jonge kinderen naast hun ouders moeten zitten.