Moeten we wat ongezonder eten?

door
Hans
Leestijd 2 min.

Van kleins af aan krijgen we te horen dat we fruit en groenten moeten eten. “Een gezonde geest in een gezond lichaam”. Beroemheden worden steeds slanker, informatie op de verpakkingen van voedingswaren wordt steeds gedetailleerder en bioproducten in onze supermarkten talrijker.

Het nieuwe “gezond” kan soms veranderen in een obsessie. Anorexia en boulimie zijn lang niet meer de enige voorkomende eetstoornissen. Tegenwoordig is er ook sprake van orthorexie. Deze term, nog niet op grote schaal ingeburgerd, werd voor het eerst gebruikt door dokter Bratman in 1997. En is afkomstig van het Griekse orthos en orexia, respectievelijk “wet” en “eetlust”. Het komt neer op een volledige controle over wat men eet die zich vertaalt in een obsessie voor gezonde voeding.

Orthorexie is een zeer verraderlijke ziekte omdat deze pathologie al in onze kindertijd wordt gestimuleerd. “Vermijd te vet, te gesuikerd, te gezouten voeding”, “eet minstens 5 stukken fruit en groenten per dag”, “beweeg voldoende”. Wanneer je deze slogans te strikt naleeft en niet meer verder kijkt dan dat, wordt het een obsessie. Via de Bratmantest kan je nagaan of je lijdt aan orthorexie of niet. Je krijgt 10 vragen voorgeschoteld en indien je op minimum 4 vragen “ja” antwoordt, betekent dat dat je een problematische relatie met eten hebt. Orthorexia mag niet onderschat worden. Het langdurig volgen van deze strenge regels kunnen levensbedreigend zijn en uitmonden in anorexia.

1. Besteedt u meer dan drie uur per dag aan nadenken over gezond voedsel?

2. Plant u uw voedsel voor morgen vandaag al ?

3. Geeft u meer om de waarde van wat u eet dan om het plezier van het te eten?

4. Hebt u al eens gemerkt dat als de kwaliteit van uw voedingspatroon is toegenomen (gezonder voedsel), de kwaliteit van uw leven gelijkwaardig is verminderd?

5. Wordt u steeds maar strenger voor uzelf?

6. Brent u offers voor het voedsel waarvan u denkt dat het goed is?

7. Kijkt u neer op anderen die niet gezond eten?

8. Voelt u zich schuldig als u iets lekkers maar ongezonds eet?

9. Zorgt uw voedingspatroon er voor dat u sociaal geïsoleerd bent?

10. Hebt u een gevoel van totale rust als u eet op de manier zoals het 'zou moeten'?