Is het de Leeuw van Waterloo of de Leeuw van Eigenbrakel?

Volgend jaar vieren we het 200-jarige jubileum van de Slag bij Waterloo. Dat moet een internationaal evenement worden, met belangrijke herdenkingsplechtigheden die waarschijnlijk een hele hoop toeristen lokken. Maar er is een klein probleempje met de Leeuw van Waterloo. Die staat eigenlijk op het terrein van de gemeente Eigenbrakel en niet in buurgemeente Waterloo.

Voor het jubileum van de Slag bij Waterloo heeft de Waalse minister van Toerisme, Paul Furlan (PS), een toeristische route uitgestippeld. ‘Napoléon en Wallonie’ reconstrueert de route van de Franse keizer door Wallonië tot aan de plaats van zijn laatste veldslag. In de reisgids die bij de route hoort staat wel nergens vermeld dat de historische site en de toeristische infrastructuur vandaag de dag op het grondgebied van Eigenbrakel liggen.

Volgens de burgemeester van Eigenbrakel, Vincent Scourneau (MR), is deze fout niet goed voor het imago van de stad. Volgens hem zijn er ook economische gevolgen verbonden aan het niet vermelden van Eigenbrakel. “Als ik een toerist was, die vertrouwt op die gids, dan lees ik ‘Slag bij Waterloo, Leeuw van Waterloo, herdenking van Waterloo,…’ Als ik dan iets wil eten of wil winkelen in de buurt, wat doe ik dan? Dan zoek ik net als iedereen naar ‘restaurant Waterloo’ of ‘winkels Waterloo’ op het internet. Dat is het probleem. Als burgemeester kan ik dit gebrek aan zichtbaarheid niet zomaar laten gebeuren. Dat is zeer schadelijk voor de economie van Eigenbrakel”, vertelt de burgemeester aan de RTBF.