Indisch student klaagt bedrijf aan wegens ‘huidkleurige’ krijtjes

De 20-jarige student rechten Chirayu Jain uit India klaagt Hindustan Pencils aan omdat hun waskrijtje dat het label huid draagt een perziken kleur heeft. Dat in een land waar de meeste mensen een donkere huid hebben.

Wanneer Jain belde naar Hindustan Pencils begrepen ze zijn klacht zelfs niet. Ze zeiden hem: “Als rood ‘rood’ wordt genoemd, dan noemen we huidkleur toch gewoon ‘huidkleur’.” Het is juist tegen zo’n racisme waartegen Jain wil optreden. Het idee dat er maar één aanvaardbare huidskleur is, is verschrikkelijk. Zeker in een land als India, waar je een heel grote diversiteit aan huidskleuren vindt.

Jain vermeldt ook de sociale gevolgen van onder andere zo’n waskrijtje. “Toen ik jong was, schaamde ik me over de kleur van mijn huid. Daarom kocht ik een hele boel crèmes die mijn huid lichter zouden maken. Door het waskrijtje dacht ik dat je enkel mensen met een lichte huidskleur mag tekenen.”

Het is niet de eerste keer dat er zo’n klachten komen tegen een producent van waskrijt. In 1962 veranderde het Amerikaanse Crayola de naam van een waskrijtje van ‘vleeskleurig’ naar ‘perzik’. In 1992 bracht het bedrijf zelfs een set van acht multiculturele waskrijtjes op de markt zodat kinderen alle huidskleuren kunnen tekenen.