Dakloze wint loterij en geeft bijna alles weg

Een dakloze man uit Hongarije kocht met zijn laatste centen een loterijticket. In de winkel bleek dat hij maar vijf cijfers had ingevuld, waarna de winkelbediende vroeg wat het zesde cijfer moest zijn. De man antwoordde dat ze 24 mocht aankruisen, want dat het eigenlijk toch niets uitmaakt. Die avond won de man ongeveer 2 miljoen euro.

László Andraschek won de grootste jackpot ooit in Hongarije. 630 miljoen Hongaarse forint worden op zijn bankrekening bijgeschreven. De man kocht een ticketje toen hij op weg was naar een samenkomst voor herstellende alcoholisten. Hij leefde op straat, had grote schulden en kampte met een alcoholverslaving.

Het eerste dat de 55-jarige man deed toen zijn leven voorgoed veranderde, was zijn schulden afbetalen bij zijn familie en een auto kopen voor zijn kinderen. “Toen ik de garage binnenkwam vroeg de verkoper hoeveel ik wilde spenderen. Ik stak drie vingers op en de verkoper dacht dat ik 300.000 forints bedoelde omdat ik met mijn fiets was komen aanrijden. Ik bedoelde eigenlijk drie miljoen.”

László en zijn vrouw Anikó hebben besloten om het geld verstandig te investeren en niet in dezelfde val te trappen als veel loterijwinnaars. “Ik zal een grote flatscreen TV kopen omdat ik het mij kan veroorloven, maar ik zal er geen drie kopen omdat ik het mij kan veroorloven. Ik ben rijk geworden, maar ik ben dezelfde man gebleven.”

Daarom heeft Andraschek ook besloten om een groot deel van zijn winst te investeren in een stichting voor verslaafden en vrouwen die misbruikt werden door hun echtgenoot. Andraschek bewees zijn vrijgevigheid al nadat bleek dat hij al rijk was sinds september maar dat geheim hield tot hij een grote storting deed voor een hostel voor daklozen deze maand.