Universiteit bouwt café voor onderzoek

De Londense South Bank University heeft ongeveer 24.000 euro uitgegeven om een pub na te maken in één van haar lokalen. Het namaakcafé dient voor een studie van het Departement voor Psychologie. Zij willen onderzoeken hoeveel mensen drinken, waarom ze drinken en of ze gewilliger risico’s nemen als ze dronken zijn.

Het café is gebouwd om het gat tussen een pub en een laboratorium te overbruggen. De onderzoekers hadden echte bars kunnen onderzoeken, maar daar heb je weinig controle over wat er gebeurt. Dit café in een laboratorium is een gecontroleerde omgeving, maar de de proefpersonen bevinden zich toch in een omgeving waarin ze het gewoon zijn om te drinken.

Veel van het onderzoek zal zich in het begin vooral focussen op waarom mensen drinken, niet wat ze doen als ze dronken zijn. Daarom dat er drankjes worden geserveerd die wel naar ethanol rieken, maar die toch geen alcohol bevatten. Deze focus is er gekomen nadat een vooronderzoek uitwees dat posters over verantwoord drinken juist het tegenovergestelde effect hebben.