Het effect van drugs op spinnenwebben

door
Roald
Leestijd 1 min.

Het minder geliefde diertje, de spin, reageert op een hilarische manier als het onder de invloed van drugs raakt. De beestjes weven de meest rare webben die ontdaan zijn van hun functionaliteit. Het experiment dateert van 1948 toen wetenschappers hun onderzoek naar het weefgedrag van spinnen leuker wilden maken. Ze besloten de spinnen drugs te geven, waarna het weefgedrag, de motorische vaardigheden en het gedrag van de spin volledig veranderde. De spinnenwebben kregen een rare vorm, waarbij het aantal kringen en cirkels afnam. De spinnen leken ook niet veel zin te hebben om een mooi web te weven. De spin die een slaapmiddel kreeg, weefde zelfs geen web meer, maar maakte een soort hangmat om daar voor de rest van de dag in te liggen.

In 1995 besloot NASA om het experiment opnieuw te doen en de foto's van het experiment online te plaatsen. Wij hebben de foto's gevonden van de verschillende spinnenwebben.

Dit is een normaal spinnenweb:

En dit is een spinnenweb van een spin onder invloed van wiet:

De wietspin verloor snel de aandacht tijdens het weven en gaf ook snel op.

De spin onder invloed van amfetamines weefde vol energie maar zonder plan of oog voor detail:

En dit is er eentje onder invloed van cafeïne. De cafeïnespin zit vol energie en weeft een basisstructuur waarna ze rondjes begint te draaien. U kan de cafeïnespin aan het werk zien in het filmpje (0:50 sec)

En dit is het resultaat van een spin die chloorhydraat had gekregen. Deze stof wordt gebruikt in slaapmiddelen. De spin weefde een soort hangmat over de grond, waarna het beestje er voor de rest van de dag inlag.

En ten slotte, de spin die LSD had gekregen. Deze spin weefde een web dat geometrisch beter was dan normaal.

Hier kan u spinnen onder invloed aan het werk zien.