Dit filmpje kan je perfect achterwaarts afspelen

Een palindroom is een woord of zin dat exact hetzelfde is of je het nu van voor naar achter of van achter naar voor leest. Een voorbeeld hiervan is het woord ‘meetsysteem’. Er zijn tal van voorbeelden van woorden of cijfers die ook een palindroom zijn maar een visuele palindroom is heel andere koek. Toch is de grafische designer Yann Pineill uit Parijs daarin geslaagd.

Hij maakte een filmpje dat nog altijd normaal aanvoelt als je het gespiegeld en achterwaarts afspeelt. Sterker nog, het achterwaartse stuk is een verlengde van het verhaal in het normale deel. Symmetry brengt ook enkele mooie voorbeelden van natuurlijke symmetrie in de wereld. Zo krijg je doorheen het filmpje regelmatig een beeld van een kamer met twee dezelfde bedden, perfect elkaars spiegelbeeld. En de alarmklok naast het bed begint om 05:05 en eindigt op 20:20, elkaars spiegelbeeld. Zelfs de muziek wordt onopgemerkt achterwaarts gespeeld.

Symmetry was een deel van Yann zijn afstudeerproject als grafisch designer. Hij had vooraf nog geen ervaring als regisseur.

Je kan Symmetry terug vinden op de website Parachutes, een project van Yann en drie medestudenten. Op die website staan nog wel enkele indrukwekkende filmpjes.