Jongste Oscarwinnares ooit overlijdt op 85-jarige leeftijd

De Amerikaanse Hollywoordster Shirley Temple is op 85-jarige leeftijd in haar woning in het Californische Woodside overleden, zo heeft de BBC vandaag op gezag van haar familie gemeld. De actrice werd in de jaren dertig een kindsterretje in films als “Bright Eyes”, “Stand Up”, “Cheer” en “Curly Top”. Ze kreeg hiervoor een speciale jeugdoscar, wat van haar nog steeds de jongste Oscarwinnares ooit maakt.

US-CINEMA-TEMPLE-OBIT-FILES

Op amper 21-jarige leeftijd hield Temple de filmwereld voor bekeken en koos ze voor een rol in de politiek. Ze was van 1969 tot 1970 de afgevaardigde van de Verenigde Staten bij de Verenigde Naties. Vervolgens was ze twee jaar lang Amerikaanse ambassadrice in Ghana (1974-1976). Ook maakte ze het einde van het communistisch tijdperk mee in het toenmalige Tsjechoslowakije (1989-1992).

Temple was tweemaal gehuwd. Eerste stapte is het huwelijksbootje met John Agar. Met haar tweede echtgenoot Charles Alden Black kreeg Temple drie kinderen. Zij stierf maandag een natuurlijke dood, in het bijzijn van haar familie en zorgverstrekkers.