Britten woedend over ‘Had ik maar borstkanker’-campagne

In Groot-Brittannië veroorzaakt een nieuwe campagne voor alvleesklierkanker enorm veel ophef. Daarin getuigen mensen die lijden aan de ziekte dat ze eigenlijk liever borstkanker of teelbalkanker zouden hebben. De posters en filmpjes worden beschouwd als “ongepast en kwetsend voor andere kankerpatiënten”.

Maar initiatiefneemster Ali Stunt van Pancreatic Cancer Action blijft achter de campagne staan. “Ik begrijp dat elke vorm van kanker vreselijk is’, vertelt ze aan de Daily Mail. ‘Maar er zijn zeker patiënten die zo zouden tekenen voor een lichtere vorm van kanker”, aldus Ali die zelf al alvleesklierkanker heeft gehad.

Overlevingskansen

Met deze campagne wil de organisatie aantonen dat de overlevingskansen van deze ziekte zeer klein zijn. Amper 3 procent van de patiënten leeft nog vijf jaar nadat de ziekte is vastgesteld. Bij borstkanker is de overlevingskans 85 procent en bij teelbalkanker is dat 97 procent.

“Ondanks dat alvleesklierkanker in het Verenigd Koninkrijk op de vijfde plaats van meest dodelijke kanker staat, kent amper iemand de ziekte. Met deze campagne willen we de ziekte bekendmaken, zodat er sneller een diagnose kan worden gesteld”, vertelt Ali Stunt.

Het regende alvast kritiek op Twitter over de campagne door mensen die hun ongeloof uitte over de situatie: “Sinds wanneer is kanker een competitie geworden?”, vraagt @bexxstarr zich bijvoorbeeld af.