Revolutionaire uitvinding dicht een schotwonde in 15 seconden

Als een soldaat wordt getroffen op het slagveld, moet een arts zijn wonde dichten. Dat gebeurt nog steeds met een simpel gaasverband dat in de wond gepropt wordt. Een pijnlijke, tijdrovende en inefficiënte oplossing. Ondanks de medische spoedhulp bloeden er nog veel soldaten dood op het slagveld. RevMedx ontwierp een injectiespuit gevuld met sponsjes die onder druk in de wond worden geïnjecteerd. De sponsjes werken erg snel. In amper 15 seconden vullen ze de gehele wond en stoppen ze de bloeding.

Bron: XStat RevMedx
Bron: XStat RevMedx

Het concept van de injectiespuit gevuld met sponsjes werd geleend van Fix-A-Flat. Dat is een soort van schuim dat gebruikt wordt voor het repareren van een platte band. Het team van wetenschappers, veteranen en ingenieurs zocht naar iets dat ingespoten kon worden, zou uitzetten en het bloeden meteen zou stoppen. Eerst probeerden ze het met het gekende gaasverband. Dat leek even te werken, maar de bloeddruk was te hoog en het gaas kwam los.

Daarop probeerde het team het met sponsjes, die ze in ronde stukjes van een centimeter sneden. De sponsjes bleken ideaal te zijn om het bloed te stelpen. Het materiaal waaruit de sponsjes gemaakt moesten worden, was het laatste probleem. Je kan moeilijk een keukenspons in stukken snijden en in het lichaam injecteren. Daarom creëerde het team een spons gemaakt van houtpulp die ze onderdompelende in chitosan. Dat is een bloedstollende, antimicrobiële stof die afkomstig is van garnalen. Er werden kruisjes gezet op de sponsjes die zichtbaar zijn op een röntgenfoto zodat er geen sponsjes in het lichaam achter kunnen blijven.

Bron: XStat RevMedx
Bron: XStat RevMedx

Zodra de uitvinding goedgekeurd wordt, zullen alle legerartsen in plaats van 5 rollen gaasverband, 3 spuiten bij hun uitrusting vinden. Ondertussen werkt RevMedx nog verder aan een nieuw soort spons die niet verwijderd moet worden uit het lichaam en zoeken ze naar een gelijkaardige oplossing voor grotere wonden.