Gletsjer zet sneller dan ooit ijs af in de Atlantische oceaan

Jakobshavn Isbræ is een gletsjer op Groenland die de snelst producerende gletsjer ter wereld is. Daarnaast is hij wellicht de maker van de ijsberg die de Titanic in 1912 tot zinken bracht. De gletsjer loost nu aan een alarmerende snelheid ijsbergen in de oceaan waardoor de zeespiegel stijgt. Tussen 2000 en 2010 steeg het zeeniveau al met 1 millimeter en dat lijkt de komende jaren alleen maar toe te nemen.

In de zomer van 2012 bereikte de gletsjer een record snelheid van meer dan 17 kilometer per jaar, of meer dan 46 meter per dag. Deze debieten zijn ongekend: het zijn de snelste ooit gemeten voor een gletsjer of ijsstroom in Groenland of Antarctica. Het probleem is dat de gletsjer op het land ligt, waardoor er extra water in de vorm van ijs in de oceaan terecht komt.

Een 3D zicht van de Jakobshavn gletsjer gefotografeerd door het German Space Agency.
Een 3D zicht van de Jakobshavn gletsjer gefotografeerd door het German Space Agency.

Doordat het Noordpoolgebied opwarmt ten gevolge van global warming dunnen de gletsjers uit en trekken ze terug. Hoewel de gletsjer dus meer en meer ijs afzet in de oceaan en de ijsstroom een veel hogere snelheid heeft aangenomen, is de gletsjer eigenlijk aan het verdwijnen. De frontlijn waar de ijsbergen afgekalfd worden, trekt steeds verder terug. Tussen 2012 en 2013 is de frontlijn met meer dan een kilometer verschoven. Dat is ook meteen de reden waarom de gletsjer zoveel sneller ijs afzet in de Atlatantische oceaan.

Als er niets gedaan wordt aan de opwarming van de aarde, zal de gletsjer steeds sneller ijs afzetten, waardoor Florida, New York en Nederland serieuze problemen zullen kennen met de stijgende zeespiegel.