De 10 grootste veranderingen die Facebook onderging de afgelopen tien jaar

door
Hans
Leestijd 1 min.

Mark Zuckerberg mag vandaag tien kaarsjes uitblazen, want zijn succesvolle website bestaat ondertussen al tien jaar. Het begon bij een studentikoze 'hot or not'-website, maar groeide ondertussen uit tot het grootste sociale netwerk ter wereld. Om die grote sprong te maken, werd er gaandeweg enorm veel aangepast aan de website.

Vandaar een overzicht van de tien belangrijkste veranderingen aan Facebook sinds het bestaan ervan:

1. Oktober 2003: Facemash

In 2003 bedacht Mark Zuckerberg samen met drie klasgenoten de voorloper van Facebook: Facemash. Bezoekers kregen twee foto's te zien van studenten aan de universiteit van Harvard die je moest beoordelen. Wie was de knapste?

2. 4 februari 2004: The Facebook

Exact tien jaar geleden was het tijd voor de 'echte' Facebook. In 24 uur tijd kon de site al rekenen op 1.200 liefhebbers, en een maand later hadden de helft van de universitaire studenten van Harvard een profiel op het sociale netwerk. In maart verdween 'The' en kocht het team de domeinnaam facebook.com voor 200.000 dollar of 148.000 euro.

3. 2005: het porren

Het is de meest mysterieuze functie die tot nu toe aan Facebook is toegevoegd: het porren. "We dachten dat het leuk zou zijn om een functie te creëren die geen enkel doel zou hebben om dan te zien wat er zou gebeuren", aldus Zuckerberg.

4. November 2007: pagina's

In 2007 introduceerde Facebook de befaamde pagina's waar iedereen fan van kon worden. Het was meteen ook de eerste vorm van publiciteit op het sociale netwerk.

5. April 2008: chatfunctie

Sinds Facebook Chat in het leven werd geroepen, verlieten meer en meer mensen hun vertrouwde chatprogramma MSN, ook al konden we ons dat op dat moment nog niet inbeelden.

6. Februari 2009: de befaamde like-knop

Het lijkt misschien alsof ze er al een eeuwigheid is, maar pas in 2009 was het mogelijk om posts van andere gebruikers te liken. Eens je iets likete, verscheen die inhoud ook in de newsfeed van jouw vrienden.

7. Oktober 2009: aangepaste newsfeed

Ook in het voorjaar van 2009 werden de updates in je newsfeed aangepast. Alle posts werden eerste chronologisch gerangschikt, maar in oktober wordt overgestapt naar een newsfeed waar je enkel de meest boeiende content krijgt te zien. Dat gebeurt met behulp van een algoritme.

8. September 2011: tijdlijn en omslagfoto

Voor de eerste keer is er sprake van een 'tijdlijn' op je profiel, waarmee je makkelijk terug in de tijd kan gaan. Zo kan je een beetje je eigen biografie schrijven: wanneer je eerste kus was, wanneer je een kind kreeg of wanneer je trouwde. Ook de omslagfoto werd toegevoegd, waar iedereen al snel creatief mee omging.

9. September 2011: Telex

Door al deze veranderingen is het eigenlijk niet meer mogelijk om real time updates in je newsfeed te zien. Vandaar dat Facebook de telex introduceerde. Zo zie je stante pede wat je vrienden allemaal aan het uitspoken zijn op het sociale netwerk.

1O. Juni 2013: hashtags

Facebook kon de populariteit van hashtags op Twitter niet blijven ontkennen, waardoor het besloot om ook de functie te integreren. In augustus kan je die hashtags zelfs vergezellen met een emoticon in je statusupdate.

Hoofdfoto: Ian Fernando