Allereerste Porsche na een eeuw teruggevonden in een schuur in Oostenrijk

De allereerste Porsche is na 112 jaar teruggevonden in een schuur in Oostenrijk.

De “Egger-Lohner electric vehicle, C.2 Phaeton model” ofwel P1, werd in 1898 gemaakt door Ferdinand Porsche en vreemd genoeg was het een elektrische wagen.
Volgens Porsche was de P1 honderd jaar geleden al in staat om 80 kilometer af te leggen met een maximumsnelheid van 35 kilometer per uur. De P1 had hiervoor wel een batterij nodig die ongeveer 450 kilogram woog, één derde van het totale gewicht van de wagen.

In 1899 nam de P1 deel in een race voor elektrische voertuigen in Berlijn. De eerste Porsche was al meteen een echte racewagen en won de 40-kilometer lange race met gemak. Het tweede voertuig kwam 18 minuten later binnen dan de P1.

Nadien werd de auto niet meer veel gebruikt en in 1902 werd hij in een schuur in Oostenrijk gestald. Nu pas is de vernuftige wagen terug opgedoken. Porsche verscheepte de P1 naar het Porsche Museum in Stuttgart, waar het vanaf vrijdag getoond wordt aan het grote publiek. Het frame uit hout en metaal is nog altijd intact, net als het originele dashboard. De originele zetels waren niet meer aanwezig en zijn vervangen door doorzichtige plastieken zetels, zodat de focus op de indrukwekkende wagen zelf ligt en niet op de zetels.

Bron foto: worldcarfans.com