‘Tattas be like’ en 6 andere Facebook-pagina’s die keihard met mensen spotten

Sinds enkele weken is Nederland in de ban van de Facebook-pagina ‘Tattas be like’. Een Tatta is straattaal voor een Hollander, een spottende verwijzing naar de kaaskoppen. De Facebook-pagina is dan ook bedoeld om op een grappige manier met Nederlanders te spotten, al vinden velen het op het randje van racisme. “Ik had nooit gedacht dat het zo hard zou gaan, maar de belangrijkste reden voor het succes is waarschijnlijk de herkenbaarheid van de situaties. Het is natuurlijk helemaal niet racistisch, het zijn gewoon grapjes over Nederlanders.”, vertelt oprichter Cid aan Vice Magazine.

In een mum van tijd had de pagina meer dan 130.000 likes en schoten er nieuwe varianten zoals ‘Bredanaars be like’ en ‘Eindhovenaars be like’ uit de grond. Elke stad begon te spotten met de specifieke trekjes van zijn bewoners. En daar bleef het lang niet bij. De ene groep mensen na de andere – of het nu Italianen of muzikanten zijn – werden volledig door het slijk gehaald. Zelfs het merk Philips pikte de hype op en besloot er een post aan te wijden op hun sociale media.

philips be like

Ook in België worden steeds meer gelijksoortige pagina’s opgericht. Om je wegwijs te maken in de ‘Be like’-wereld van Facebook, zetten wij de 7 pagina’s die de moeite waard zijn om te volgen op een rijtje. Met de bijhorende voorbeelden natuurlijk.

Tattas be like

tattas be like - hamsteren

tattas be like - mee naar Nederland

Meer voorbeelden vind je hier.

Ravers be like

ravers

ravers be like - geen after

Meer voorbeelden vind je hier.

Italians be like

italians

italians be like - light snack

Meer voorbeelden vind je hier.

Lil Wayne be like

lilwayne

lil wayne be like - tyra banks

Meer voorbeelden vind je hier.

Fashionista’s be like

fashionista's

fashionista's be like - tired

Meer voorbeelden vind je hier.

Muzikanten be like

muzikanten

muzikanten be like - beroep

Meer voorbeelden vind je hier.

Cité mannen be like

cite mannen

Meer voorbeelden vind je hier.