Hoe ver wil jij gaan om te besparen?

door
Hans
Leestijd 2 min.

Eén op vijf Belgische gezinnen komt niet rond volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop. Tijd dus om drie keer na te denken voor je geld uitgeeft aan iets wat je niet persé nodig hebt. Een cadeautje minder onder de kerstboom of een paar schoenen minder in de kast zou geen probleem mogen zijn, maar wat dacht je ervan om geen toiletpapier meer te gebruiken?

In de Amerikaanse reality-show "Extreme Cheapskates" kan je zien hoe mensen tot het uiterste gaan om enkele euro's per maand minder uit te geven. Want elke dollar of euro telt tenslotte. Maar hoe ver kan of wil jij gaan om geld te besparen? Zou jij deze gewoonten kunnen overnemen?

 

Herbruik het toiletpapier

 

 

Een pak van zes stuks kussenzacht toiletpapier van Page kost ons 3,49 euro. Dat is behoorlijk wat geld voor een stukje papier wat je erna doorspoelt in het toilet. Ook Angela deelt die mening, waardoor ze haar eigen herbruikbaar toiletpapier bedacht heeft.

 

Ga nog een stap verder

 

 

Als toiletpapier vervangen kan worden, laat staan dat we ons geld dan zullen spenderen aan keukenpapier. Sponsjes en doekjes zijn even effectief én herbruikbaar, maar Roy kiest toch nog voor een andere optie.

 

Was je kleren mee onder de douche

 

 

Het is duidelijk dat papier in het huishouden makkelijk vervangen kan worden door goedkopere of zelfs gratis alternatieven. Kate Hashiomoto sluit zich ongegeneerd aan bij de anti-toiletpapiergebruikers, maar zij gaat nog een stapje verder. In plaats van met haar vuile was naar een wassalon in de buurt te gaan, wast ze haar kleren liever mee onder de douche. Twee vliegen in één klap die gewassen worden en ineens ook alweer een hele hoop water bespaart.

 

Doe iets nuttigs met je urine

 

 

Wie zijn toilet helemaal links wil laten liggen, kan naast geen toiletpapier gebruiken ook plassen in een potje. Dat bespaart niet alleen veel water, maar ook je moestuin zal blij zijn met de bewaarde ochtendurine.

 

Was alles in de vaatwasser

 

 

Eigenlijk kunnen we stellen dat we huishoudtoestellen die veel water verbruiken - zoals een vaatwasser of een wasmachine - beter links kunnen laten liggen. Tenzij we natuurlijk één huishoudtoestel gebruiken om al onze spullen mee te wassen, zoals deze man doet.

 

Nog andere manieren om centjes te besparen vind je op deze website.