"NMBS moet meer afval sorteren"

In slechts 3,8% van de Belgische stations wordt het afval gesorteerd. Samen is dat goed voor 60% van alle afval. CD&V wil dat er in meer stations gescheiden afvalbakken komen.
door
Jelle
Leestijd 2 min.

Enkel in de grote Belgische stations staan er gescheiden afvalbakken zodat het afval van reizigers gemakkelijk gerecycleerd kan worden. In totaal gaat het om 21 van de 550 stations, of 3,8%. Aangezien het gaat om grote stations, wordt op die manier wel 60% van alle afval gesorteerd. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.

"Dat wil natuurlijk ook zeggen dat 40% van het afval niet wordt gesorteerd", zegt Yüksel. "Niet sorteren heeft een grote maatschappelijke kost, de NMBS moet het goede voorbeeld geven. Het is om die reden jammer dat de NMBS geen uitbreiding van afvalsortering overweegt naar kleine en middelgrote stations zoals Mechelen, Denderleeuw of Sint-Niklaas, waar ook veel passagierstrafiek is. Elke ton gesorteerd afval is goed voor mens en milieu", klinkt het.

Kosten

"Alle stations en stopplaatsen uitrusten, gaat gepaard met een sterke stijging van de kosten voor ophaling, in een context van budgettaire efficiëntie", reageert NMBS-woordvoerder Bart Crols. "In de huidige situatie combineer je een relatief beperkte meerkost met een relatief groot afvalvolume. Daarnaast concentreert NMBS zich ook voor wat haar eigen activiteiten betreft op het beperken en sorteren van afval door meer gescheiden afvalverwijdering en minder productie van afval. De doelstelling is het kantoorafval tegen 2022 met 10% te verminderen. Het papierverbruik moet in dezelfde periode met 50% achteruit."

Grootste stations

De stations waar het meeste gescheiden afval wordt opgehaald zijn niet verwonderlijk enkele van de grootste stations van het land. Brussel-Centraal, Brussel-Zuid en Brussel-Noord voeren het lijstje aan, gevolgd door Antwerpen-Centraal, Namen, Charleroi en Luik-Guillemins.