Hoe Elise met autisme sterk presteert op het werk

Elise Cordaro (29) is online marketeer, blogster... en heeft autisme. Hoe slaagt zij er in efficiënt te werken in de jungle van het kantoorlandschap?
door
marketing
Leestijd 1 min.

1. Planningsbord

   “Met autisme is het vaak moeilijk om het grotere geheel te zien en om te gaan met onverwachte veranderingen. Mijn planning helpt me hierbij. Bovenaan noteer ik mijn taken voor de week per categorie. Onderaan verdeel ik de taken over de dagen van de week. Op maandag zet ik de grote lijnen uit. De rest plan ik in naargelang de week vordert.”

2. Personal bubble

“Mensen die de hele dag rakelings langs mijn bureau wandelen? Niets is zo nefast voor mijn concentratie en mijn stressniveau als het vertrappelen van mijn personal bubble. Gelukkig is er weinig of geen doorgang aan mijn werkplek. Ik zit redelijk rustig. Ook door 's morgens vroeger dan mijn collega's te beginnen, vermijd ik drukte.”

3. Opgeruimd bureau

“Om afleidingen en visuele prikkels tot een minimum te herleiden, hou ik mijn bureau netjes. Ik geef alles een plek. De dingen die ik niet nodig heb, leg ik uit het zicht. Verder vormen mijn computerscherm en papiervakken een buffer met de spullen van mijn collega's.”

4. Hoofdtelefoon

“Rinkelende telefoons, collega's die door elkaar praten, het verkeerslawaai buiten, een tikkende verwarming… Geluiden zijn voor personen met autisme een bron van uitputting en afleiding. Ik ben dan ook verknocht aan mijn koptelefoon. Muziek biedt me rust in de jungle die het open kantoorlandschap is. Tijdens het pendelen doe ik soms oordopjes in.”

5. Haar troeven

“Autisme geeft me ook veel sterke eigenschappen. Zo ben ik heel analytisch, detailgericht, heb ik een goed geheugen en denk ik ‘out of the box'. Deze troeven komen mij bijzonder goed van pas in mijn job. Ik zet ze dagelijks in.”

Meer tips lees je op de blog van Elise Cordaro: