Raad van bestuur De Lijn wordt niet uitgebreid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is niet de bedoeling de raad van bestuur van vervoersmaatschappij De Lijn uit te breiden om plaats te maken voor onafhankelijke bestuurders. Dat liet minister van Mobiliteit Ben Weyts donderdag verstaan in het Vlaams parlement na een vraag van Karin Brouwers (CD&V). Volgens het decreet deugdelijk bestuur moet de raad van bestuur van Vlaamse overheidsbedrijven voor een derde worden bevolkt door onafhankelijke bestuurders. Bij De Lijn werd die richtlijn in 2014 niet gevolgd. De vervoersmaatschappij heeft nog uitstel tot 31 juli van dit jaar, maar daarna moeten er vier onafhankelijken komen.

Het probleem bij de vervoersmaatschappij is dat overheid noch sociale partners daarvoor zitjes wil afstaan. Momenteel zetelen er elf leden in de raad: vijf vertegenwoordigers van de regering, twee van de gemeenten en vier van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV), de sociale partners dus.

Ik zal de aanpassing nog deze maand voorleggen aan de ministerraad, zei Weyts donderdag. Het is echter logisch dat het aantal bestuurders niet wordt uitgebreid, aldus de minister. Daarnaast wil hij "een correcte aanwezigheid en verhouding van de reële aandeelhouders van het bedrijf binnen de raad van bestuur". Volgens Karin Brouwers is het daarom te verwachten dat de sociale partners zullen moeten inbinden.

Overigens vraagt ook de federale regering een zitje in de raad van bestuur, maar Weyts lijkt niet geneigd daar op in te gaan.

bron: Belga