Franse presidentsverkiezingen - Macron wint met 66 procent, blijkt na telling van bijna alle stemmen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De centrumrechtse kandidaat Emmanuel Macron heeft de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen gewonnen met 66,06 procent van de stemmen, tegenover 33,94 procent voor de extreemrechtse Marine Le Pen. Dat staat op de website van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken, na de telling van 99,99 procent van de stemmen. Macron kreeg in totaal 20,7 miljoen stemmen achter zich, Le Pen 10,6 miljoen. In de eerste ronde kreeg Macron 24,01 procent van de stemmen achter zich, tegenover 21,03 procent voor Le Pen.

Opvallend is dit jaar het hoge aantal mensen die niet gingen stemmen, of die een blanco of ongeldige stem uitbrachten. Een kwart van de stemgerechtigden (25,38 procent) kwam volgens het ministerie niet opdagen. Het is geleden van 1969 dat er nog zo weinig mensen hun stem uitbrachten in de tweede ronde van een presidentsverkiezing, en het is ook de eerste keer sinds het einde van de jaren zestig dat tijdens de eerste ronde meer mensen gingen stemmen dan tijdens de tweede ronde. Op 23 april bracht 77,77 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uit.

Meer dan 4 miljoen mensen brachten bovendien een ongeldige of blancostem uit. Het gaat om 8,6 procent van het aantal stemgerechtigden, en 11,5 procent van het aantal mensen dat hun stem uitbracht. Ook dat is een nieuw record sinds 1969, toen 6,4 procent van de kiezers blanco stemde.

bron: Belga