Hannover evacueert 50.000 mensen voor ontmanteling WOII-bommen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In het Duitse Hannover gaan de autoriteiten dit weekend een van de grootste voorraden geschut ontmantelen die nog overblijft uit de Tweede Wereldoorlog. Daarvoor moeten maar liefst 50.000 mensen worden geëvacueerd, een tiende van de bevolking van de stad.

Het militair materiaal uit de jaren veertig bevindt zich op dertien verschillende plaatsen en zal morgen worden ontmanteld. Onder meer een ziekenhuis, zeven bejaardentehuizen en een bandenfabriek moeten daarvoor worden ontruimd.

De evacuatie begon vrijdagavond met de homes. De meeste andere bewoners van de betrokken dichtbevolkte zones verlaten hun huis morgen om 9 uur. De ontmanteling start in de vroege namiddag en kan duren tot de avond.

Hannover was in de laatste jaren van de oorlog regelmatig het doelwit van de geallieerden. Op 9 oktober 1943 vielen op de stad maar liefst 261.000 bommen. De Duitse autoriteiten staan onder druk om het nog niet ontplofte geschut weg te halen uit bevolkte zones: experten wijzen er namelijk op dat het met de jaren gevaarlijker wordt door materiaalmoeheid.

bron: Belga