Eerste etappe Ronde van Italië start met minuut stilte voor Scarponi

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vrijdag (5 mei) zal voor het begin van de eerste rit in de Ronde van Italië een minuut stilte worden gehouden voor Michele Scarponi. De 37-jarige renner van Astana overleed op 22 april nadat hij tijdens een training werd aangereden door een busje. Scarponi zou deze week voor de twaalfde keer deelnemen aan de Giro, een rittenkoers die de Italiaan in 2011 won (na de diskwalificatie van Contador). Het noodlot besliste er echter anders over. "Aan de start van rit 1 zal de roze karavaan een minuut stilte in acht houden. Het Astanateam zal op de eerste rij plaatsnemen", laat de organisatie dinsdag weten.

Tijdens de traditionele ploegvoorstelling, de avond voor de start in het Sardijnse Alghero, zal Astana als eerste team aan het publiek worden voorgesteld. De Kazachse ploeg neemt overigens maar met acht renners deel aan de Giro, als eerbetoon aan Scarponi.

De Giroverantwoordelijken lieten ook weten dat de beklimming van de beruchte Mortirolo tijdens de zestiende rit aan Scarponi wordt opgedragen. "Michele legde er in 2010 de basis voor zijn laatste ritwinst in de Giro, voor Basso en Nibali", klinkt het.

Op de Mortirolo zullen dubbele bergpunten te verdienen zijn voor de renner die als eerste de top overschrijdt. Die renner mag aan het einde van de Giro, op 28 mei, ook op het podium in Milaan verschijnen.

bron: Belga