Spanning rond Noord-Korea - Donald Trump vindt Kim Jong-un een "behoorlijk leep ventje"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Amerikaanse president Donald Trump vindt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een "behoorlijk leep ventje" ("pretty smart cookie"). Dat heeft hij laten verstaan tijdens een interview met de Amerikaans tv-zender CBS. Trump baseert zijn mening op het feit dat Kim ondanks zijn jonge leeftijd en grote tegenstand er toch in slaagt de hoogste positie van zijn land te bekleden. "Er zijn mensen die zich afvragen of hij wel goed bij zijn hoofd is. Ik weet het niet. Maar ik kan je dit wel vertellen - en heel wat mensen zullen het niet leuk vinden dat ik dit zeg - hij was nog maar een jongeman van 26 of 27 toen hij het overnam van zijn vader, toen zijn vader stierf", zo verklaarde Trump toen hem in het programma 'Face The Nation' om zijn mening over de Noord-Koreaanse leider werd gevraagd.

"Heel wat mensen, daar ben ik van overtuigd, hebben geprobeerd om hem die macht af te nemen, of het nu zijn oom was of iemand anders. En hij is erin geslaagd (om aan de macht te blijven, nvdr.). Dus hij is duidelijk een behoorlijk leep ventje", klonk het voorts. "Maar we kunnen hetgeen al jarenlang aan de gang is niet langer laten duren."

Trump herhaalde tijdens het interview dat een samenwerking met China belangrijk is om de Noord-Koreaanse dreiging aan te pakken. "Ik denk dat (de Chinese) president Xi een oplossing wil voor iets dat een erg groot probleem is, ook voor China."

De Amerikaanse president benadrukte dat Noord-Korea een grotere prioriteit is dan het aanpakken van de handelsgeschillen met China. "Handel is erg belangrijk. Maar een massale oorlogsvoering waarbij mogelijk miljoenen gedood worden? Dat troeft handel af."

Bron: Belga