Pauselijke mis onder extreme veiligheidsmaatregelen in Caïro begonnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een mis ter gelegenheid van het bezoek van paus Franciscus in Egypte is onder extreme veiligheidsmaatregelen in Caïro begonnen. De kerkvorst reed vandaag in een golfwagen het stadion buiten de hoofdstad binnen en begroette de duizenden gelovigen. Er worden in totaal 25.000 mensen verwacht. Het stadion was bij de aankomst van de paus echter half leeg. Net zoals daags voordien aan het begin van de pauselijke reis in Egypte, waren de veiligheidsvoorzieningen erg streng. Langs de afgesloten wegen uit de stad naar het stadion hadden duizenden veiligheidstroepen post gevat, ook aan de ingang waren er zware controles. Vele bezoekers moesten hun mobiele telefoon afgeven. Boven het stadion cirkelden helikopters.

Ondanks de lege rijen was de stemming bij de eredienst ontspannen en feestelijk. Mensen zwaaiden met Egyptische vlaggen, terwijl luide muziek door het stadion schalde. "Het bezoek van Franciscus is erg belangrijk, vooral in deze tijden van terreur. Niet enkel voor christenen, maar voor alle Egyptenaren", zei Heidi Beshir, die voor Buitenlandse Zaken in Caïro werkt. Het is duidelijk dat de paus een boodschap van vrede wil brengen.

In het Arabische land met een overwegende moslimbevolking is rond de tien procent christen, vooral koptische christenen. In Egypte wonen slechts rond de 270.000 katholieken. Christenen vormen steeds weer het doel van aanslagen. Pas enkele weken geleden kwamen meer dan 40 mensen om bij een aanslag op twee koptische kerken in het noorden van het land.

bron: Belga