Brussels Airlines schrapt verplichting om steeds twee crewleden in cockpit te hebben

door
Belga
Leestijd 1 min.

De regel dat er steeds twee crewleden in de cockpit van een vliegtuig aanwezig moeten zijn, verdwijnt bij verschillende luchtvaartmaatschappijen. Onder meer de Duitse Lufthansa-groep, met ook Brussels Airlines, schrapt de regel na een nieuwe risicoanalyse. De regel dat een piloot nooit alleen mag zitten en dat er dus een crewlid de plaats van de (co-)piloot moet innemen als die de cockpit wil verlaten, kwam er nadat co-piloot Andreas Lubitz van Germanwings in maart 2015 een toestel met opzet had doen crashen in de Franse Alpen. De copiloot had waarschijnlijk de piloot buitengesloten. Bij de crash kwamen 150 mensen om het leven.

Alvast de Duitse luchtvaartmaatschappijen schrappen de regel nu. Ze kwamen tot de conclusie dat de veiligheid door de tweepersonenregel niet hoger ligt, maar zelfs nieuwe risico's kan opleveren, bijvoorbeeld omdat de deur langer open blijft staan om een crewlid in en uit de cockpit te laten gaan. Ook Tui schroeft de maatregel volgens persagentschap Reuters terug, terwijl Ryanair ze wel blijft toepassen.

Bij Lufthansa moet de hele groep de nieuwe richtlijnen toepassen tegen 1 juni, maar bij Brussels Airlines is de tweepersonenregel volgens een woordvoerster van de Belgische luchtvaartmaatschappij al een drietal weken geleden afgevoerd.

bron: Belga