Uitzendkantoor laat werkgevers en werknemers elkaar reviewen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uitzendkantoor Accent Jobs lanceert een app om bijverdieners snel aan een tijdelijke job te helpen. De app heet Nowjobs en werkt naar het voorbeeld van Uber en Airbnb, inclusief de bekende wederzijdse reviews waarmee die systemen werken. Vakbondsman Robert Veekman van ACV noemt dat "een gevaarlijke trend". Nowjobs is een virtueel uitzendkantoor. "Maar alles gaat veel sneller", zegt sales- en marketingmanager Eline David. "Bijverdieners moeten geen papieren meer komen regelen, want alles gaat elektronisch, en de werkgevers moeten geen administratie meer doen. De werknemer krijgt zijn geld bovendien veel sneller, de dag nadien al." De app werd al vier weken getest bij een beperkt publiek en dat was volgens David een succes. Er wordt vooral op de flexibele horecasector gemikt.

Concreet gaat het als volgt: de werkgever die dringend iemand nodig heeft om in te springen, plaatst een vacature in de app. Kandidaten, bijvoorbeeld jobstudenten of flexi-jobbers, kunnen via dezelfde app meteen beginnen solliciteren. De werkgever kiest er een sollicitant uit en het contract wordt online ondertekend. Nadat de job is uitgevoerd, kunnen zowel de werkgever als de werknemer een review schrijven.

Bij de werknemer gaat die review over de kwaliteit van het werk, zijn of haar professioneel voorkomen, stiptheid, klantvriendelijkheid en motivatie. De werkgever wordt beoordeeld op werksfeer, naleven van afspraken, bereikbaarheid, werkdruk en begeleiding. Telkens gebeurt dat door maximaal vijf sterren te kleuren. De beoordeling moet volgende gebruikers van de app helpen in hun keuze, net zoals dat gebeurt bij Uber en AirBnb.

LBC-vakbondsman Robert Veekman heeft bedenkingen. "Dergelijke nieuwe platformen zijn een trend die we nauwlettend in de gaten houden. Als vakbondssecretaris vind ik dit een gevaarlijke trend. Dit lijkt een soort Tripadvisor van de uitzendsector te worden." Tripadvisor biedt beoordelingen van hotels en restaurants. Dat systeem is niet altijd waterdicht door valse reviews, zo is al gebleken. "Hoe zit het met de privacy en het correctierecht van de informatie?", vraagt Veekman zich af.

"Uiteraard zit achter Nowjobs een volledig team dat alles goed opvolgt", reageert David. De gebruikers kunnen in de app zelf geen reviews verwijderen of aanpassen. Daarvoor moeten ze contact opnemen met Nowjobs. Accent Jobs verzekert dat misbruik in de app snel opgespoord en rechtgezet zal worden.

bron: Belga