"Vlaanderen heeft zijn job gedaan"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois aanvaardt niet dat zijn regering de zwartepiet zou krijgen in de budgettaire discussie tussen de federale regering en de regio's. "Wij hebben onze job gedaan. Men mag de rollen niet omkeren. De Vlaamse begroting is structureel in evenwicht. We maken abstractie van Oosterweel, maar dat gaat ook maar om 0,15 procent van het bbp", aldus Bourgeois. De verschillende regeringen komen woensdagmiddag opnieuw samen om verder te praten over het stabiliteitsprogramma dat aan de Europese Unie moet worden overgemaakt. In de vergadering van het Overlegcomité van vanmorgen ontstond er een conflict over de Oosterweelverbinding. Vlaanderen houdt die buiten de begrotingsdoelstelling, maar heeft daar geen Europees fiat voor. Doordat Vlaanderen Oosterweel buiten het plaatje houdt, zou het Belgische budgettaire traject bemoeilijkt worden.

Maar Vlaams minister-president Geert Bourgeois vindt die kritiek onterecht en aanvaardt niet dat Vlaanderen de zwartepiet krijgt toegespeeld. Volgens hem heeft Vlaanderen de voorbije jaren de nodige inspanningen gedaan en is de Vlaamse begroting in evenwicht. "Wij hebben onze job gedaan. Men mag de rollen niet omkeren. Vlaanderen is de beste leerling van de klas".

Dat Vlaanderen de kosten voor de Oosterweelverbinding buiten de begrotingsdoelstelling wil houden, is ook niet nieuw en is volgens Bourgeois verdedigbaar. "We vragen inderdaad om abstractie te maken voor Oosterweel. Voor dit soort projecten vragen we al langer om te kunnen afschrijven op een langere periode. Wat we als Vlaanderen niet willen doen, is vier jaar lang de belastingen voor de Vlamingen fors verhogen om Oosterweel te betalen of geplande investeringen in onder meer onderwijs, welzijn of wonen te schrappen".

Bourgeois wijst er ook op dat de begrotingsimpact van de Oosterweel beperkt blijft tot 0,14 of 0,15 procent van het bbp. Dat gebruiken om te zeggen dat Vlaanderen het budgettaire traject van België op de helling zet, is volgens hem dus met een grote korrel zout te nemen.

Het lijkt niet uitgesloten dat de federale regering dus zonder akkoord over het Stabiliteitspact naar Europa moet. Maar dat is volgens Bourgeois ook geen uitzondering. "Sinds 2009 is er geen enkele keer een akkoord geweest", aldus Bourgeois.

bron: Belga