Europese Commissie start inbreukprocedure tegen Hongarije over aanpak CEU-universiteit

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie onderneemt juridische stappen tegen de nieuwe Hongaarse wet op het hoger onderwijs, die bedoeld lijkt om de gerenommeerde CEU-universiteit in Boedapest te sluiten. De wet is onder meer in strijd met het recht op academische vrijheid, luidt het. De Commissie start een inbreukprocedure tegen Hongarije. Twee weken geleden opende de Commissie een onderzoek naar de onderwijswet die op 4 april goedgekeurd werd door het Hongaarse parlement. Op basis van die wet kunnen buitenlandse onderwijsinstellingen hun licentie verliezen als ze geen campus hebben in hun thuisland. Het heeft er alle schijn van dat de wet bedoeld is om de Central European University (CEU) in Boedapest te dwingen de deuren te sluiten. De Engelstalige universiteit werd na de val van het communisme opgericht door de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros, een van de aartsvijanden van premier Viktor Orban.

Een "grondige juridische analyse" van de wet doet de Commissie nu besluiten dat hij in strijd is met de regels van de Europese interne markt. De vrijheid van vestiging, de vrijheid van dienstverlening, maar ook het recht op academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap zijn allemaal in het gedrang. De Commissie heeft de Hongaarse regering een brief gestuurd met haar opmerkingen, die heeft een maand de tijd om te reageren.

De Commissie wil ook feedback krijgen van Boedapest over de strenge Hongaarse asielwetgeving en de ngo-wetten. Ze stuurt Hongarije ook haar antwoord op de "valse claims" die gemaakt worden met de enquête 'Stop Brussel!'. Orban bezorgde elk Hongaars gezin een lijst met zes vragen die moeten worden beantwoord. De vragen gaan vooral over het Europees migratiebeleid en zijn bijzonder tendentieus.

"De Commissie vindt dat de enquête uitgaat van verschillende feitelijk onjuiste of zeer misleidende beweringen en beschuldigingen", luidt het woensdag. Frans Timmermans, de vicevoorzitter van de Commissie, zal tijdens het debat in het Europees Parlement over Hongarije de antwoorden van de Commissie publiek maken.

bron: Belga