Fotografen ontdekken lichtfenomeen Steve

Enkele fotografen zijn in Canada per ongeluk op een nieuw lichtverschijnsel gebotst. Omdat ze niet wisten waar ze getuige van waren, besloten ze het fenomeen Steve te noemen. 
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Toen de fotografen klaar stonden om foto's te trekken van het noorderlicht, verscheen er opeens een paarse lichtstrook aan de hemel. Wetenschappers zagen de foto's, maar wisten ook niet wat het precies was. Na een onderzoek van het Europees Ruimtevaart Instituut blijkt dat het fenomeen niet zo uitzonderlijk is, alleen had nog nooit iemand het ontdekt.

Sneller en warmer

Het noorderlicht en zuiderlicht ontstaan doordat een stroom elektrisch geladen deeltjes van de zon het heelal in wordt gelanceerd. De deeltjes dringen onze atmosfeer binnen en zijn rondom de Noord- en Zuidpool 's nachts vaak zichtbaar in allerlei kleuren.

De eletrische deeltjes van Steve zouden zich 600 keer sneller verplaatsen dan de deeltjes eromheen. Ze zouden bovendien ook veel hogere temperatuur hebben. Dat verklaart het unieke schouwspel.

Steve?

Met de naam Steve verwijzen de ontdekkers naar een scène uit de animatiefilm ‘Over The Hedge', waarin een groepje dieren iets ziet wat ze nog niet kennen en het de naam Steve geven.