Turnbull bezoekt Australische troepen in Afghanistan en Irak net voor Anzac Day

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft een verrassingsbezoek aan de Australische troepen in Irak en Afghanistan gebracht, net voor Anzac Day. Dat is de jaarlijkse herdenkingsdag voor alle gesneuvelde Australische en Nieuw-Zeelandse soldaten. "Het was een eer om onze militairen te ontmoeten in het Midden-Oosten, om de Anzacs (Australian and New Zealand Army Corp, red.) van vandaag te bedanken voor hun dienst", zei Turnbull dinsdag in een bericht op zijn officiële Facebookpagina.

"Bijna 2.000 Australiërs helpen om de terroristen te verslaan en te vernietigen. Ze verdedigen hier vrijheid zodat wij thuis in vrijheid kunnen leven", zei Turnbull nog. Australië heeft 1.700 militairen in het Midden-Oosten, waarvan 750 ingezet worden bij Operation Okra in Irak en Syrië, en 270 in Afghanistan. Sinds 2002 kwamen 42 Australische militairen om het leven in Afghanistan, en twee in Irak.

Naast een bezoek aan de Australische troepen ontmoette Turnbull ook de Iraakse premier Haider al-Abadi. Hij beloofde er ook voor 110 miljoen Australische dollar (76,5 miljoen euro) extra humanitaire steun. Hij zag ook de Afghaanse president Ashraf Ghani, de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis, en de bevelhebber van de Amerikaanse coalitie in Afghanistan, generaal John Nicholson.

Op 25 april vieren de Australiërs en Nieuw-Zeelanders Anzac Day, met onder meer militaire parades. Op die dag in 1915 landden de soldaten van de Australische en Nieuw-Zeelandse troepen in Gallipoli, het moderne Turkije. Daar leverden ze een bloedige strijd tegen het Ottomaanse leger, die acht maanden duurde en eindigde zonder winnaar.

"We verheerlijken oorlog niet, Anzac Day is niet de viering van een grote overwinning. (...) We eren diegenen die de horror van oorlog ondergingen en denken na over de hoge tol van oorlog, die nog steeds door vele Australiërs ervaren wordt", zei Turnbull in een video op zijn Facebookpagina naar aanleiding van de herdenkingsdag.

bron: Belga