"Karaattaks lokt buitenlandse diamantbedrijven naar België"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De eind vorig jaar ingevoerde karaattaks doet heel wat buitenlandse bedrijven ernstig overwegen om hun hoofdkwartier in België te vestigen. Sinds begin dit jaar werd al een twintigtal aanvragen genoteerd. "Bedrijven hebben nood aan zekerheid", verklaarde Ari Epstein, de CEO van het Antwerp World Diamond Centre (AWDC), tijdens de economische missie in Mumbai. De karaattaks is een duidelijk en voorspelbaar fiscaal regime voor diamantbedrijven. Met dat systeem betalen ze een vast percentage belastingen op hun omzet, legt AWDC-woordvoerster Margaux Donckier uit. Voorheen werd ook de waarde van de voorraad van de diamantbedrijven in rekening gebracht om hun belastingen te berekenen, maar dat leidde vaak tot discussies omdat de waarde van diamanten sterk kan fluctueren in functie van vraag en aanbod. De karaattaks stelt daar zekerheid tegenover, aldus de diamantfederatie. De aanvragen kwamen uit de hele wereld. Het is niet duidelijk hoeveel bedrijven ook effectief hun hoofdkwartier naar België zouden brengen.

De karaattaks kwam ter sprake tijdens de inhuldiging van het nieuwe kantoor van de Hoge Raad voor Diamant (HRD Antwerp) in Mumbai. Het bedrijf is gespecialiseerd in de certificering van geslepen diamanten. Dat betekent dat het de kwaliteit van een diamant beschrijft (op basis van onder meer karaat, kleur en helderheid). Een prijs wordt er niet op gekleefd, die hangt af van de markt.

HRD Antwerp is sinds 2012 in Mumbai aanwezig om een snellere dienstverlening te kunnen leveren aan Indiase bedrijven. Sinds een tweetal weken zit het in een nieuw en groter kantoor, vlakbij de Bharat-diamantbeurs. De afdeling in Mumbai groeide op korte tijd van 30 naar 78 werknemers.

HRD Antwerp certificeert ook diamanten in Antwerpen en de Turkse stad Istanboel. De drie labo's stellen in totaal ongeveer 400 mensen tewerk. De Antwerpse diamantsector is goed voor ongeveer 80 procent van alle Belgische export naar India.

bron: Belga