«Hoe genieten van de troeven van grote bouwbedrijven?»

Het beste van de twee werelden. Zo zou je het kunnen noemen. Werken in de bouw én in een groot bedrijf. Het is eens wat anders dan werken bij een kleine aannemer.
door
marketing
Leestijd 3 min.

Welke clichés over de bouwsector ken je? Dat het altijd lange dagen zijn? Dat je in weer en wind moet werken? Dat het zware handenarbeid is?

Veel jobs in de bouwsector zijn totaal het tegenovergestelde van deze clichés. Bijvoorbeeld bij Willemen Groep, Arcadis en Tectum Group. Of via Accent Construct.

Tijdens een Coffee Break met vier grote werkgevers uit de sector ontdekken we een andere bouwsector. Zo bieden grote werkgevers vaak een oplossing voor werknemers die bij kleinere aannemers in dienst zijn en iets nieuw zoeken.

“De grote uitdaging voor ons als bouwbedrijf is om het volledige bouwproject te digitaliseren voor de start van het project”, zegt Ivan Malfliet van Willemen Groep.

“Het bouwbedrijf van de toekomst is het bedrijf dat het beste omgaat met alle slimme technologieën. En dus werven we naast ingenieurs ook data scientists, erp-, game- en app-developers en change managers aan.”

Jobs met zekerheid

“Je kunt ook bij ons van functie veranderen met behoud van je zekerheid”, zegt Caroline Ottevaere van Arcadis. “Zo hebben mensen toch stabiel werk. En belangrijk: een job die ze in hun leven kunnen inpassen, waarin ze kennis opdoen en groeien tussen en dankzij hun collega's. Zo ervaren we onder meer dat startende ingenieurs niet willen thuiswerken.”

Dat de strijd om talent hard woedt, maakt dat HR-diensten anders aanwerven. “Vroeger legden we een rekruteringsreserve aan”, zegt Caroline Clits van Tectum Group. “Vandaag zoekt iedereen goede mensen, waardoor we sneller aanwerven na een persoonlijk sollicitatietraject. Tegelijkertijd nemen we soms oud-medewerkers opnieuw in dienst. Ze hebben elders geprobeerd, tot ze beseften dat ze bij ons beter passen.”

Betere work-life balans

“Iemand die van een kleinere aannemer komt, zoekt vaak een betere work-life balans”, zegt Björn De Smet van Accent Construct. “Verder vinden ze opleidingen en feedback krijgen superbelangrijk. Mensen willen zichzelf ontwikkelen, zeker schoolverlaters.”

Andere voordelen die werknemers bij grote werkgevers vinden: leren van ervaren collega's, werken aan de laatste nieuwe technologie, meer controle op eigen agenda, grote verantwoordelijkheden...


4 tips om werk te vinden in een verrassende sector

  • Stel je open voor een gesprek. Loop eens een selectiekantoor van Accent Construct binnen of downloadt de Swop-app om meteen te solliciteren voor de job die je leuk vind. www.accentconstruct.be
  • Vind de job die je past via de carrièreoriëntatietool van Willemen Groep. Op basis van je voorkeuren en capaciteiten wijst deze de job aan die het best bij jou past. www.willemen.be/jobs
  • Laat je niet afschrikken, zelfs niet wanneer je denkt niet het juiste diploma te hebben. Onder meer Tectum Group voorziet opleidingen. Belangrijk criterium: willen werken. www.tectumgroup.be/nl/vacatures
  • Informeer naar de opleidingen en interne carrièrekansen van je potentiële werkgever. Zo maakt Arcadis een ideale projectmanager van gemotiveerde mensen. www.arcadis.com/nl-be/belgie/carriere

  • Caroline Ottevaere

    National Talent & Resource Manager bij Arcadis Belgium

    “We starten een proefproject met anderstaligen. Iemand met een diploma burgerlijk ingenieur uit Syrië of Marokko, willen we zo ook kansen geven.”

     

    Caroline Clits

    HR Manager bij de Tectum Group

    “Werken bij Tectum Group is een teamsport. Een mooi initiatief dat dit teamwork stimuleert is het samen uitwerken van acties om vier zelf gekozen goede doelen te ondersteunen.”

     

    Ivan Malfliet

    Talentcoördinator bij Willemen Groep

    “Als je niet meteen weet welke job het best bij jou past, helpt onze carrière­oriëntatietool je. Na tien minuten zie je of er een match is met onze vacatures en bedrijven.”

     

    Björn De Smet

    National Account Director bij Accent Construct

    “Pas als je je informeert en een echt gesprek aangaat met een bedrijf dat vacatures heeft, kan je voelen of ze een job hebben die jou past.”

     


    Dit artikel wordt u aangeboden door Metro-partner Confederatie Bouw.