Studenten bezetten nog steeds rectoraten van UCL en ULB

door
Belga
Leestijd 1 min.

De studentenbezetting van de rectoraten van de Université libre de Bruxelles (ULB) en de Université catholique de Louvain (UCL) duurt voort. Met hun actie protesteren de studenten tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld voor studenten van buiten de Europese Unie. Na een algemene vergadering maandagmiddag, beslisten de studenten van de ULB om de blokkade van hun rectoraat voort te zetten. Zonder engagement van de rector zullen ze de nacht van maandag op dinsdag ter plaatse doorbrengen. De toegang is nog steeds afgesloten zodat het personeel er geen toegang heeft. De studentenvertegenwoordigers vragen het punt te agenderen op de academische raad van 16 uur.

Tijdens het weekend hebben vijftig studenten elkaar afgelost, een 15-tal onder hen is er vrijdag, zaterdag en zondag blijven overnachten.

Aan de UCL zijn enkele studenten er dit weekend in geslaagd in het rectoraat te geraken, zodat ze nu met een klein dozijn zijn. De toegang van het personeel is er niet geblokkeerd. Maandagnamiddag ontvangen de studenten de leden van de academische raad. Na die vergadering wordt beslist of de bezetting wordt voortgezet.

Aanleiding voor de acties vormt een decreetwijziging in het Franstalig hoger onderwijs. Dat laat toe een 15 keer hoger inschrijvingsgeld te vragen voor niet EU-studenten (of 12.525 euro) dan het normale bedrag. Op 24 maart behield de ARES (Académie de Recherche et d'Enseignement supérieur) het maximuminschrijvingsgeld voor het academiejaar 2017-2018 op 4.175 euro (5 keer het normale inschrijvingsgeld).

bron: Belga