Meer dan 1.500 scholen nemen deel aan achtste Grote Verkeerstoets

door
Belga
Leestijd 2 min.

Exact 1.539 lagere scholen in Vlaanderen en Brussel zullen vanaf maandag deelnemen aan de achtste editie van De Grote Verkeerstoets. In totaal zijn zo meer dan 33.000 leerlingen uit het vijfde leerjaar ingeschreven voor de jaarlijkse onlinetest over verkeer en mobiliteit. Dat blijkt vandaag uit een mededeling van de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) en de Vlaamse overheid, de initiatiefnemers van de toets. De leerlingen hebben nog tot einde van de week de tijd om de toets af te leggen. Ze moeten daarvoor op de computer 25 meerkeuzevragen beantwoorden. Die vragen zijn ingedeeld in vijf thema's: verkeerstekens, voorrang, positie op de weg, gedrag en attitude, en algemene verkeersregels. Om te slagen moeten leerlingen minstens 17 van de 25 vragen correct beantwoorden.

Met de toets peilt de VSV onder meer of leerlingen in staat zijn om belangrijke risico's voor voetgangers en fietsers te herkennen, en of ze de voornaamste verkeersregels onder de knie hebben. De leerlingen krijgen onmiddellijk na het afleggen van de toets hun resultaat te zien. Leerkrachten kunnen voor elke deelnemer een 'diploma' afdrukken en via een onlinedossier ook de resultaten van de hele klas opvragen, met alle scores per thema en feedback bij alle vragen. Met die gegevens kunnen ze de kennis en vaardigheden van de leerlingen achteraf nog verbeteren.

Zowat de helft van de leerlingen in het vijfde jaar zal kunnen deelnemen aan de test. "De doelstelling is uiteraard dat élke leerling de toets zou afleggen. Kinderen zijn kwetsbaar op de weg en vaak zijn het de andere weggebruikers die de grootste risico's veroorzaken, maar niettemin is het belangrijk om ook bij kinderen spelenderwijs het verkeersbewustzijn aan te scherpen", zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

bron: Belga