Human Rights Watch eist dat China Noord-Koreaanse vluchtelingen vrijlaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) vraagt China vandaag om de vrijlating van acht Noord-Koreaanse vluchtelingen. Ze werden vorige maand gearresteerd, en lopen het risico gefolterd te worden als ze worden teruggestuurd. De meeste Noord-Koreanen ontvluchten hun land door de grens met China over te steken, vaak om in het zuidoosten van Azië te geraken. Daar proberen ze vervolgens asiel aan te vragen voor Zuid-Korea. China ziet deze vluchtelingen vaak als "economische migranten" die het kan terugsturen door een overeenkomst uit 1986 met Noord-Korea.

"We hebben veel getuigenissen van overlevers die bewijzen dat de regering van Kim Jong-un mensen die gedwongen terugkeren naar Noord-Korea vervolgt", zegt Phil Robertson, de adjunct-directeur van HRW in Azië. HRW maakt zich zorgen over een groep mensen die minstens vier vrouwen telt. Ze werden midden maart gearresteerd tijdens een identiteitscontrole in het noordoosten van China. In totaal zou het om acht mensen gaan, die vermoedelijk binnenkort teruggestuurd worden. De meeste uitzettingen volgen twee maanden na een arrestatie. "Als deze groep onder dwang teruggestuurd wordt naar Noord-Korea, staan hun leven en veiligheid op het spel", aldus Robertson.

De afgelopen negen maanden werden volgens HRW meer dan 40 Noord-Koreanen gearresteerd, onder hen zwangere vrouwen en kinderen. Sinds het einde van de Koreaanse oorlog in 1953 ontvluchtten al meer dan 30.000 Noord-Koreanen hun land, vooral na de zware hongersnood van de jaren 1990.

Bron: Belga