Luik-Bastenaken-Luik - Van Avermaet kan leven met elfde stek

door
Belga
Leestijd 3 min.

Greg Van Avermaet werd zondag met een elfde plaats eerste landgenoot in La Doyenne. "Ik ben tevreden over mijn koers", aldus de kopman van BMC na afloop. "Ik had niet meteen verwacht dat ik hier zou winnen, dus ik kan leven met die elfde plaats." Voor Van Avermaet was het al van 2013 geleden dat hij Luik-Bastenaken-Luik nog eens gereden had. Zijn beste resultaat ooit was er een zevende stek in 2011. Nu breide hij nog een vervolg aan zijn voorjaar met vier overwinningen in Omloop Het Nieuwsblad, E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en Parijs-Roubaix. "Vandaag was voor mij een ideale koerssituatie om er iets uit te halen, een zeer harde en snelle wedstrijd en ik zat de hele tijd goed mee vooraan. Op de Saint-Nicolas maakte de ploeg goed tempo voor mij. Niet supersnel, maar zeker ook niet te traag, een ideale situatie, als je daar mee bent dan weet je dat er een goede uitslag inzit. Maar uiteindelijk, die laatste lastige strook richting finish is gewoon enorm lastig. Het ging daar heel snel en ik moest passen toen die grote mannen hun versnelling plaatsten. Uiteindelijk wint dan gewoon de sterkste. Ik had gehoopt op mijn rappe benen, maar helaas. Er zat niets meer in, misschien een iets dichtere ereplaats, maar een plaats op het podium of meedoen voor de zege zat er niet in. Als ik dat zou willen, moet je echt over je allerbeste benen beschikken en dat was niet het geval. De benen waren goed, maar niet super, ik mankeer nu gewoon wat frisheid omdat ik veel heb gekoerst de voorbije weken. Ik sta er sinds Omloop het Nieuwsblad en tot vandaag doe ik in alle andere koersen mee voor de zege. Dat is een lange tijd."

Van Avermaet koerste zondag vooral met het oog op de toekomst. Kan hij ooit een resultaat rijden, voor de overwinning strijden in Luik? "Ik heb mij hier vandaag wel geamuseerd", klonk het, "het was leuk dat ik deze koers nog eens kon rijden en ik ben blij dat ik de beslissing nam om hier te starten en hoe het liep. Het is geen schande als het er dan aan het einde niet uitkomt en je niet dichter eindigt. Of ik hier ooit kan winnen? Dat lijkt me moeilijk, dat vraagt een andere voorbereiding, dan moet ik schrappen in de Vlaamse koersen en dat moet ik toch later bekijken, daarvoor is het nu vroeg."

"Met vier zeges kan ik tevreden terugblikken op mijn voorjaar", ging hij verder. "En de WorldTour? Het is te vroeg om nu daar al mee bezig te zijn, dat komt met de resultaten en bekijken we na de Tour de France."

Nu neemt Van Avermaet eerst een beetje rust. "Maandag en dinsdag zal ik nog wel even op de fiets kruipen, er staat ook nog een fotoshoot gepland komende week en dinsdagavond is er dan de opening van Veloloft, de fietswinkel in Nazareth waar ik mee eigenaar van ben en die mijn schoonbroer Rik Verbrugghe zal uitbaten. Het wordt nog een drukke week, al wil ik in het verlengd weekend er echt wel even tussenuit met Ellen, weg van alle drukte. Daar snak ik naar. Ik ben wel een beetje 'op', van alle heisa, alle drukte, de hotels. Een beetje rust zal me deugd doen. Dus ik zal helaas moeten passen voor de afscheidskoers van Tom Boonen. Hij had me er graag bijgehad, maar mijn familie gaat even voor."

bron: Belga