"Grootbanken investeren massaal in fossiele brandstoffen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Banken investeren nog steeds massaal in fossiele brandstoffen, schrijven De Standaard en Le Soir. Voor de grootste groepen die op de Belgische markt actief zijn, ging het de afgelopen twee jaar om 40 miljard euro, berekende de Klimaatcoalitie. Met een nationale campagne roept het platform de banken op om deze middelen weg te halen. Naast de impact op het klimaat vormen deze investeringen immers een financieel risico en dreigen de banken met lege handen achter te blijven. De investeringen waarvan sprake omvatten leningen aan en aandelen van beursgenoteerde bedrijven met de grootste steenkool- en oliereserves, alsook elektriciteitsbedrijven met de grootste productiecapaciteit op basis van steenkool. In de studie is ook de uitgifte van obligaties en aandelen voor die bedrijven opgenomen, waar banken slechts tussenpersoon spelen. "Maar met die uitgiftes worden fossiele energieprojecten gefinancierd en dus zijn ze opgenomen in het onderzoek", zegt de Klimaatcoalitie, een platform dat 62 leden uit de milieubeweging, Noord-Zuidbeweging, vakbonden en socio-culturele sector groepeert.

BNP Paribas, de Franse moeder van BNP Paribas Fortis, blijkt met 30,36 miljard euro de grootste investeerder, waarvan ruim de helft via de uitgifte van obligaties en aandelen. Op de tweede plaats staat het Nederlandse ING, met 7,14 miljard euro. De Belgische banken KBC en Belfius (via fondsenbeheerder Candriam) volgen op ruime afstand, met respectievelijk 2,22 miljard en 697 miljoen euro aan investeringen. De Klimaatcoalitie stelt ook vast dat bijna de helft van het geïnvesteerde bedrag (19,41 miljard) nog steeds naar steenkool gaat, de meest vervuilende fossiele energiebron.

Het platform viseert de banken omdat die "een cruciale rol te spelen hebben in de broodnodige transitie naar een economie en samenleving met 100 procent hernieuwbare energie". Het wijst ook op de risico's van die investeringen, niet alleen voor het klimaat maar ook voor de financiële sector zelf. "Vermogensbeheerder Blackrock wees al op het gevaar van 'stranded assets', waarbij de banken uiteindelijk met lege handen dreigen achter te blijven."

Op www.bankroute.be circuleert een petitie om banken aan te sporen hun middelen weg te halen uit fossiele brandstoffen.

bron: Belga