Fit for Summer - Stap 1: De moeizame zoektocht naar zelfvertrouwen

Veel mensen verlangen in de zomer niet naar meer vrije tijd of een hoger loon. Wel naar een lager vetpercentage en meer zelfvertrouwen. Ik ben één van hen. De komende maanden onderzoek ik samen met personal coaches Koen Van Malderen en Arvine Bouzarpour de correlatie tussen die twee.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Het fenomeen ‘sport' is uiteraard niet nieuw voor mij. Een tweetal jaar geleden begon ik stilaan te beseffen dat stalen spieren niet gekweekt worden in de sofa en dat ook het derde pak feelgood M&M's niet resulteert in een beter zelfbeeld. Als een kip zonder kop begon ik te lopen. Twee marathons en ettelijke trainingen in het krachthonk later is er slechts één conclusie: al dat sporten lijkt weinig uit te halen. Mijn loopstatistieken zijn verre van indrukwekkend en hetzelfde kan ik eigenlijk zeggen over mijn buik- en bilspieren. Die zijn nog steeds ergerlijk onzichtbaar. Daar moeten Koen en Arvin de komende weken verandering in brengen.

Focus op duurzaamheid

Toch is dit geen reeks over afvallen, integendeel. Op deze pagina's zal ik je geen crashdiëten of Spartaanse sportschema's voorschrijven. Wat dan wel? Tips over efficiënt én gezond sporten en bijpassende eetgewoontes. Dit alles moet leiden tot langzame, maar duurzame veranderingen in de spiegel, maar vooral in mijn hoofd. Ja, ook ik val bijna in slaap bij die woorden. Maar gelukkig is dat plan in de praktijk niet zo soft als het klinkt.

Meten is weten

«Kom je te voet of met de fiets naar de studio?» Met die onschuldige vraag sluit coach Koen ons eerste telefoongesprek af. «Uhm, ik dacht eerlijk gezegd aan de auto», stamel ik ietwat beschaamd. Sportieve eerste indruk? Check!

Enkele dagen later arriveer ik bij Personal Drive in Lot, waar ik zonder pardon op de weegschaal gezet word. Het is zo'n slim toestel dat niet alleen het gewicht, maar ook de lichaamssamenstelling analyseert. Onprettig, maar bijzonder nuttig. Al snel blijkt dat mijn lichaam voor 27% uit vet bestaat. Dat lijkt een hoop, maar volgens de tabellen van Koen is dat het gemiddelde voor 26-jarige vrouw. Toch ben ik enigszins teleurgesteld. De afgelopen zes maanden sleepte ik mezelf zo'n 5 à 6 keer per week naar de fitness of de looppiste en stiekem had ik gehoopt dat ik daar, nu ja, iets minder doorsnee van geworden zou zijn. Niet dus.

«Deze weegschaal heeft de wijsheid niet in pacht», stelt Koen me gerust. Hormonale veranderingen, stress en het drinken van veel koffie of weinig water beïnvloeden de meetresultaten. «Pin je dus niet vast op dit ene cijfer en focus je in plaats daarvan gewoon op de vooruitgang die je maakt in je trainingen.»

Rust roest, toch?

«De afgelopen maanden ben je te hard van stapel gelopen», verklaart Koen wanneer hij mijn verbaasde gezicht ziet. «Het heeft absoluut geen zin om als beginner zo vaak te sporten. Tijdens een training zet je hevige belasting op je lichaam. Het herstellen van die belasting neemt tijd in beslag. Wanneer je te snel opnieuw gaat sporten, fnuik je je eigen vooruitgang», legt hij uit. Onze eerste doelstelling klinkt dan ook als muziek in mijn oren: voldoende rust nemen.

Concreet betekent dat dat ik twee keer per week zware krachttrainingen zal doen om de spieren in mijn lichaam optimaal te prikkelen. De derde training is iets rustiger en focust vooral op recuperatie en het herstel van de opgelopen spieren. Let wel: rustig herstellen is niet hetzelfde als comateus in de zetel liggen. Dagelijks zal ik zowel 's ochtends als 's avonds stretch- en ademhalingsoefeningen doen om mijn stressniveau zo laag mogelijk te houden.

Nieuwe routines

Niet alleen mijn sportroutine, ook mijn dagelijkse leven wordt duchtig overhoop gehaald. Ik ben absoluut geen vroege vogel, integendeel. Mijn ochtendritueel lijkt eerder op dat van een bekaterde puber dan van een fitgirl. Maar ook daar moet ik verandering in brengen. «Tussen 22u en 6u heb je kwalitatief de beste slaap, dus je moet proberen om die uren zoveel mogelijk te benutten», legt hij uit. Idealiter kruip ik dus dagelijks om 23u onder de wol. Ook mijn dagen zelf zal ik anders moeten indelen. Als journalist breng ik soms langer dan me lief is voor een scherm door. Koen hamert er echter op dat ik ook gedurende de dag moet bewegen wanneer mogelijk. «Sta elke 20 minuten op voor een kleine wandeling. En overweeg misschien om rechtopstaand te vergaderen», geeft hij me nog mee als tips. Het aanleren van een nieuwe gewoonte kost gemiddeld 21 dagen. Ik heb er 84. Moet lukken, toch?

Mare Hotterbeekx

 

Meet the coaches

Koen en Arvine

Tijdens dit project word ik bijgestaan door twee personal trainers, die beiden een master lichamelijke opvoeding hebben. Koen van Malderen is een ervaren rot in het vak. Hij is mede-zaakvoerder van Personal Drive, een sportlab waar mensen terecht kunnen voor analyses en begeleiding op het vlak van lopen, fietsen, stress en gezondheid. Arvine Bourzapour van unboxtraining is gespecialiseerd in functional training en geeft bootcamps.

Meer info en prijzen via personaldrive.be en unboxtraining.com.