Britse premier Theresa May kondigt vervroegde verkiezingen aan

De Britten trekken op 8 juni naar de stembus voor vervroegde parlementsverkiezingen. Dat heeft de Britse premier Theresa May onverwachts bekendgemaakt.
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Als premier heeft May niet de bevoegdheid om vervroegde verkiezingen uit te roepen. Ze kan wel een voorstel indienen in het parlement, dat het voorstel moet goedkeuren. Dat zal ze vandaag doen. Om de verkiezingen begin juni te laten plaatsvinden, is een tweederdemeerderheid nodig.

May heeft dus ook de steun van de oppositie nodig, maar dat lijkt geen al te groot probleem te worden. Verschillende partijen lieten al weten dat ze zullen instemmen met vervroegde verkiezingen, ook het Labour van Jeremy Corbyn.

Politieke stabiliteit

De aankondiging van May komt als een verrassing aangezien ze eerder meermaals had benadrukt dat ze niet van plan was om vroeger dan 2020 naar de stembus te gaan. Het was dan ook met “tegenzin” dat ze besliste om vervroegde verkiezingen voor te stellen, “maar ik ben er van overtuigd dat ze nodig zijn om het sterke en stabiele leiderschap te installeren dat het land nodig heeft”.

Volgens de premier zullen de vervroegde verkiezingen politieke stabiliteit brengen. Die is sinds het brexit-referendum en de activering van artikel 50 verdwenen. De regering gaat voluit voor de brexit, maar de oppositiepartijen steunen haar niet, klaagt May.

“We zullen door de brexit opnieuw de controle veroveren over ons geld, onze wetten en onze grenzen, en we zullen de vrijheid hebben om handelsakkoorden te sluiten met oude vrienden en nieuwe partners over de hele wereld”, legde May uit. ”Dit is de juiste aanpak en die is ook in het nationale belang. Maar de andere politieke partijen zijn daar tegen. Op een moment van enorme nationale betekenis zou er politieke eenheid moeten zijn, maar er is verdeeldheid.”

May noemde expliciet Labour, de LibDems en de Schotse SNP als de partijen die haar brexit-plannen stokken in de wielen willen steken.

Aftrap campagne

Met haar verklaring leek May meteen de aftrap voor de kiescampagne te geven. “De keuze zal er een zijn tussen een sterk en stabiel leiderschap in het nationale belang, met mij als uw eerste minister, of een zwakke en onstabiele coalitieregering geleid door Jeremy Corbyn (van Labour, red.) en Nicola Sturgeon en de Schotse nationalistische SNP.”

Die laatste beet meteen van zich af. “Theresa May plaats het belang van haar partij nog maar eens boven het belang van het land”, reageert de Schotse premier Sturgeon verbolgen.

Ook Labour maakt van de gelegenheid gebruik om haar standpunt nog eens in de verf te zetten. “Als je een rampzalige harde brexit wil vermijden, als je Groot-Brittannië in de interne markt wil houden, als je een open, tolerant en verenigd Groot-Brittannië wil, dan is dit je kans”, klinkt het.