Dubbele nationaliteit staat ter discussie

Uit verschillende hoeken van de federale regering weerklinkt de vraag voor de "uitdoving" van het systeem van de dubbele nationaliteit. De oproep volgt op de vele Belgische stemmen voor een versterking van de macht van Erdogan.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Het referendum over de uitbreiding van de Turkse presidentiële macht mag dan wel een sterk verdeeld Turkije blootgelegd hebben, de Turkse Belgen trekken zo goed als allemaal aan hetzelfde zeel. Bijna 75% van hen stemde voor het voorstel, meer dan in eender ander Europees land (zie rechts). Aanleiding voor Kamerlid Hendrik Bogaert (CD&V) om op te roepen om een einde te stellen aan het systeem van de dubbele nationaliteiten.

Juridisch niet haalbaar

"Stop dubbele nationaliteit nu. Kiezen aub, niet houdbaar", klinkt het in een tweet. Het bericht blaast opnieuw vuur in een debat dat enkele weken geleden door N-VA-Kamerleden Peter De Roover en Sarah Smeyers op de voorgrond werd geplaatst. Die laatste zei toen wel dat een afschaffing van de dubbele nationaliteit niet aan de orde is omdat het juridisch niet haalbaar zou zijn.

Hetzelfde geluid valt nu ook te horen bij Wouter Beke, partijvoorzitter van Bogaert. Het CD&V-kopstuk vindt het "logisch dat iemand maar één nationaliteit heeft", maar ziet een resem praktische hindernissen. "Er zijn landen, zoals Mexico, Argentinië, Marokko of Syrië, die niet toestaan dat mensen hun nationaliteit opgeven", aldus de partijvoorzitter. "We mogen ook niet vergeten dat heel wat Belgen die in het buitenland verblijven ook de dubbele nationaliteit hebben."

Volgens zijn collega bij N-VA, Bart De Wever, zijn die hindernissen "niet onoverkomelijk". Hij wil over de partijgrenzen heen werk maken van het uitdoven van het systeem en krijgt daarvoor ook de steun van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).

Herinvoering doodstraf

Ondertussen melden waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa dat er "talrijke tekortkomingen" vastgesteld zijn tijdens de stemmingen in Turkije. "Het referendum heeft plaatsgevonden in ongelijke omstandigheden", klinkt het in de voorlopige conclusies. Bülent Tezcan, vicevoorzitter van de sociaaldemocratische CHP, de belangrijkste oppositiepartij, vraagt om de uitslag te annuleren.

President Erdogan liet al weten plannen te hebben voor een referendum over de herinvoering van de doodstraf. "Zowel voor België als voor de Europese Unie zou dat een rode lijn zijn", waarschuwt minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR).