Ligue 1 - Basta-Lyon definitef gestaakt na supportersongeregeldheden

door
Belga
Leestijd 3 min.

De wedstrijd tussen Basta en Lyon op de 33e speeldag in de Franse Ligue 1 is zondag na incidenten met Bastia-supporters definitief stilgelegd. De spelers van Lyon werden tijdens de opwarming voorafgaand aan de uitwedstrijd op Corsica belaagd. Ook tijdens de rust bestormden supporters enkele OL-spelers op het veld. De Franse profliga (LFP) besliste om het competitieduel bij een 0-0 stand definitief stil te leggen. "De LFP heeft beslist de wedstrijd Basta-Lyon definitief stil te leggen, dit in samenspraak met de veiligheidsdiensten", schrijft de LFP in een persbericht. "Na de ernstige incidenten tijdens de opwarming was er beslist de match te laten doorgaan, maar meteen stil te leggen bij het kleinste incident. De LFP veroordeelt de incidenten ten zeerste en vraagt Bastia om al het mogelijke te doen zodat de amokmakers een stadionverbod opgelegd krijgen", besluit de LFP, die ook bevestigde dat de disciplinaire commissie een dossier zal opmaken over de gebeurtenissen in het stade Armand-Césari.

Enkele tientallen fans van Bastia zochten bij het ingaan van de rust opnieuw de confrontatie op met spelers van de bezoekers nadat Lyon-doelman Anthony Lopes het aan de stuk had gekregen met Anthony Agostini, de veiligheidsdirecteur van Bastia. Enkele heethoofden betraden opnieuw het veld, daarbij werd geduwd, geschopt en geslagen. Ook nu moesten stewards de spelers afschermen en naar de catacomben van het stadion begeleiden.

Eerder was de partij in Bastia al bijna een uur later van start gegaan. Tijdens de warming-up sprongen de supporters over de reclameborden het veld op en trapten ze enkele ballen naar doel. Reservedoelman Gorgelin maande de Corsicaanse fans aan het veld te verlaten, ook Memphis Depay probeerde hen opnieuw naar de tribunes te sturen. Steeds meer supporters en Lyon-spelers mengden zich in de discussie en de gemoederen raakten verhit. Vooral Gorgelin was kop van jut. De Corsicanen zochten de confrontatie op en deelden slagen en trappen uit aan de spelers van Lyon. Middenvelder Jordan Ferri beantwoordde de vijandigheden met een schop. De stewards en de staf van Lyon kwamen tussenbeide en begeleidden de spelers opnieuw naar de kleedkamers. De supporters, die ook met ballen gooiden naar de Lyon-spelers, achtervolgden hen, maar de toegang tot de spelerstunnel werd tijdig geblokkeerd. Stewards dreven de fans nadien opnieuw naar de tribunes. Even leek de competitiewedstrijd op het eiland Corsica afgelast te gaan worden, maar de aftrap werd omstreeks 18u00 met bijna een uur vertraging alsnog gegeven. Na amper 45 minuten moest de partij alsnog definitief gestaakt worden.

Bastia verloor op 5 november 2016 de heenwedstrijd in Lyon met 2-1. François Ciccolini, de trainer van de Corsicanen, waarschuwde toen al voor ongeregeldheden in de terugwedstrijd. Ciccolini was gefrustreerd omdat twee van zijn spelers uitgesloten werden.

Ook donderdag moest de heenwedstrijd van Lyon tegen Besiktas (2-1) in de kwartfinales van de Europa League met drie kwartier uitgesteld worden door incidenten met supporters. Voorafgaand aan de wedstrijd in het Parc Olympique Lyonnais waren tientallen fans op het veld gevlucht, nadat er projectielen en vuurwerk in hun tribunevak waren geworpen. Supporters van beide clubs raakten op de tribunes ook slaags met elkaar. Ook buiten het stadion vonden er voor de aftrap ongeregeldheden plaats tussen Turkse voetbalfans en de Franse ordediensten.

.

bron: Belga