Politieke inmenging tast geloof in onafhankelijk gerecht aan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Europese Commissie heeft haar jaarlijkse EU-scorebord voor justitie voorgesteld. Dat document biedt een vergelijkend overzicht van de doeltreffendheid, kwaliteit en onafhankelijkheid van de 28 nationale rechtsstelsels. Als er sprake is van een gebrek aan vertrouwen in de onafhankelijkheid van rechtbanken en rechters, zo blijkt uit het scorebord, dan wordt politieke inmenging als voornaamste reden opgegeven. Net deze week bespreekt de Commissie de toestand in het "illiberale" Hongarije. Het scorebord toont de overheden van de Europese lidstaten waar hun rechtsstelsels achterophinken en helpt hen die te verbeteren. Een van de vaststellingen is dat de perceptie van de rechterlijke onafhankelijkheid bij het publiek in twee op de drie landen is verbeterd of stabiel gebleven. Inmenging of druk van regering en politici is de vaakste genoemde reden voor het gebrek aan vertrouwen in de onafhankelijkheid van rechtbanken en rechters. "Een onafhankelijk en goed werkend rechtsstelsel is een fundamentele pijler van elke democratie", zegt Europees commissaris voor Justitie Vera Jourova. Ze moedigt de lidstaten dan ook aan om die onafhankelijkheid te respecteren.

Met Polen en Hongarije kent de EU twee landen waar de positie van rechters onder druk staat. Met Polen zit de Commissie op ramkoers over de houding van de regering tegenover de rechtsstaat, de kwestie Hongarije wordt overmorgen besproken op het wekelijkse college van de Commissie. Onder premier Viktor Orban vaart het land al enkele jaren een "illiberale" koers, maar met de campagne 'Laten we Brussel stoppen' en de dreigende sluiting van de Central European University in Boedapest, heeft Orban zijn criticasters opnieuw de wind in de zeilen gegeven.

"Ik denk niet dat maatregelen van de Commissie tegen een lidstaat veel zullen helpen", hield commissaris Jourova maandag de boot af. Ze trekt zich naar eigen zeggen op aan het feit dat de Hongaarse bevolking "moedig, open, hoorbaar en zichtbaar" is. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat de Commissie zal proberen ingrijpen in Hongarije. Ook in Polen ging ze nog niet tot sancties over.

bron: Belga